В момента има ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната, като средната е 73 на 100 000. Това заяи пред bTV началникът на кабинета на здравния министър Асена Сербезова и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. д-р Васил Пандов.

Той обясни, че в момента сме в началото на тази крива и вероятно през август ще има пик на новото разпространение на коронавируса.

По негови думи ръстът на заболеваемостта през последните седмици е относително постоянен - на седмична база нарастването е със 62%".

Пандов посочи, че задължителни мерки все още не са предприети и уточни, че практиката в повечето държави е да се въвеждат препоръчителни мерки.

Той поясни, че има няколко стъпки оттук нататък.

"Няма да обявим извънредна епидемична обстановка, но можем да въведем определени мерки - например ограничаване броя на лица на закрито, в работни места, в обществени заведения, носене на маски на закрито може да бъде въведено, забрана на свиждане в лечебни заведения. Това, което не можем да въвеждаме по силата на закона извън обявена извънредна епидемична обстановка, е ограничаване на свободата на придвижване", посочи Пандов и допълни, че не може да се въвежда някакъв вид локдаун извън обявена извънредна епидемична обстановка, но може да се засили граничният контрол.

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Общите задължения на 62 държавни болници са 600 млн. лв., а просрочията възлизат на 113 млн. лв.

Той увери, че в момента няма натиск върху лечебните заведения.

По думи на експерта при повечето хора коронавирусът протича като респираторно заболяване.

Пандов обясни, че сред причините за вливането на белодробната болница в "Св. Ив. Рилски" са напуснали лекари и малко пациенти. Процедурата вече е в ход.

"Беше направен анализ от ИА "Медицински надзор" на състоянието на белодробната болница, която от гледна точка на прием на пациенти беше достигнала едни нива, които са притеснителни за качеството на лечебната дейност. Данните от анализа бяха, че използваемостта на леглата или притокът на пациенти в лечебното заведение е изключително много спаднал. Беше стигнала до между 30 и 40% използваемост", поясни той.

Според него за това е допринесъл и COVID-19.

Локдаунът е далеч, но пик на COVID-19 у нас е сигурен през август

Локдаунът е далеч, но пик на COVID-19 у нас е сигурен през август

Математикът Огнян Кунчев с прогноза за 10 000 скрити случаи

"Голяма част от медицинския персонал е напуснал това лечебно заведение по различни причини - в областта на гръдната хирургия, в областта на детската пулмология - то среща големи трудности да изпълнява текущите си дейности", посочи Пандов.

По отношение на детската болница той съобщи, че обществената поръчка е била с невъзможен предмет от самото начало. Това бил изводът на Агенцията за държавен финансов надзор.

Пандов съобщи, че е платен аванс от 9 млн. лева и сега новото ръководство на инвестиционната компания преговаря с изпълнителя да възстановят тези средства. Той настоя за ясна концепция. Направихме анализ за потребностите, изготвяме и стратегия за детско здравеопазване, потребностите са важна част от концепцията каква детска болница ни трябва, изтъкна Пандов.

Той посочи, че в момента правят предпроектно проучване кои от съществуващите лечебни заведения са възможни като терен, като това ще стане ясно до няколко месеца.

СЗО предупреждава Европа за нов бум на коронавируса

СЗО предупреждава Европа за нов бум на коронавируса

Австрия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Люксембург и Португалия са страните с най-висок процент