Пилотен проект за пръстова автоидентификация ще стартира в 20 лечебни заведения. Болниците ще са тези с най-голям брой хоспитализации за миналата година. Това е решил Надзорния съвет на Здравната каса, съобщава БНР.

На заседанието става ясно, че Здравната каса очаква 70 милиона лева да постъпят до края на ноември в бюджета й. Те са от отстъпки в цените на лекарствата, които касата плаща.

Заради проблеми със сключването на договорите на няколко болници в столицата със здравната каса, сред които и УМБАЛСМ "Пирогов", Надзорният съвет е възложил на управителя на здравната каса да освободи от длъжност директора на Районната здравно-осигурителна каса София - град. 

Надзорният съвет на Здравната каса е утвърдил и допълнителен брой направления за специалисти, издавани от личните лекари във Враца, Добрич, Благоевград, Велико Търново, Смолян и Ловеч.
Диспансерното наблюдение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания и със сърдечни и съдови импланти и  транспланти ще се извършва само от лекар-специалист по  кардиология до края на първата година от интервенцията.