Областният управител на Пловдив Дани Каназирева заяви, че към настоящия момент спрямо разпространението на коронавируса няма да се налагат по-рестриктивни мерки, ограничаващи хората. Пред БНТ Каназирева бе категорична, че не иска да създава паника и напрежение в обществото. Трябва да се пази баланс - "да налагаме мерки, ограничаващи вируса, но и да не прибягваме към по-драстични мерки, за да ограничаваме живота на хората", заяви областният управител.

Каназирева обясни, че ако спазваме разпоредените мерки, далеч по-добре ще бъде картината. Още днес ще бъде проведена среща между собствениците на нощни заведения, собствениците на клубове, включително футболните, за мерките. Каназирева смята да проведе разговори и с кметовете за по-строг контрол.

Общо до този момент установените случаи в Пловдив са 339, като само за последното денонощие те са 21.

Новите случаи на коронавирус у нас - 240

Новите случаи на коронавирус у нас - 240

Пандемията настъпва

Каназирева призна, че най-големият проблем за Пловдив е липсата на персонал в болниците. От самото начало казвам, че основните ни грижи и внимание следва да бъдат насочени към здравната ни система - "персонала, дори не толкова към техника, а като цяло към лекарите и сестрите", настоя областният управител.

Общо 6 са болниците в областта, които активно се занимават с лечение на болните от коронавирус. Към момента болница "Свети Георги" е с изчерпан капацитет, но са се включили и "Св. Иван Рилски", Транспортната и Общинската "Свети Мина" - те приемат леки и среднотежки случаи. Отделно от това вчера се е включила и болница "Свети Каридад". Така има още 39 легла.

Инфекциозна болница в Пловдив се задъхва

Инфекциозна болница в Пловдив се задъхва

Не достига медицински персонал

Каназирева докладва за готовност в рамките на 24 часа да бъдат открити допълнителни легла.

Ако има добра новина, то тя е, че повечето от заразените не стигат до хоспитализация, а остават на домашно лечение, доволна е Дани Каназирева.

Тя призова всички болници, които не са включени активно в битката с коронавируса, да командироват свои екипи от анестезиолог и по две реанимационни сестри в здравните заведения на първа линия.