По ниво на смъртност от COVID-19 България се съизмерва с Италия и Испания. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

Към 11 ноември т.г. смъртността у нас от COVID-19 е 9,86 на 100 хил. души, което отрежда 7-то място на страната ни сред държавите в Европейския съюз.

Само Финландия от европейските държави остава в оранжевата зона по разпространение на инфекцията. 518 на 100 000 е средна заболеваемост за страната. По този показател сме на 14-то място от 30-те страни. България като страна с една от най-меките мерки, но успяваме да задържим заболеваемост и смъртност на средното ниво, увери главният здравен инспектор Ангел Кунчев. По-добре е да бъдем в дъното, но системата се справя, увери доц. Кунчев.

Както здравният министър, така и главният здравен инспектор призоваха да не се купуват лекарства, да не се презапасяват гражданите, както и да не се самолекуват. Много от лекарствата, които се препоръчват в социалните мрежи, дори са опасни, а и може да са и вредни при преболедуване от коронавирус.

Лекарства има, въпрос на логистика е, заяви Костадин Ангелов.

По темата за зелените коридори за възрастни хора, Костадин Ангелов заяви, че при промяна на климатичните условия, при заледяване, мъгли, сняг, този коридор ще бъде преместен следобед, за да бъде удобен на гражданите. Затруднения може да има в малките населени места, където доставките на храни и продукти се извършват така или иначе в други времена.

Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол на заболяването в страната. В училищата сме възприели, че всички училища, които има заболеваемост 15% от всички ученици на територията на училището със симптоми за коронавирус, се извеждат в електронна среда на обучение. На места областните щабове могат и имат правото да взимат по-строги мерки, като това се отнася и до работата на заведенията.

Ангелов подчерта, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните пациенти на дневна база - почти наближават 1 000 души за денонощие, посочи проф. Ангелов.

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а при интензивните легла е 23%. Тече процес на реорганизация на цялата здравна система, отчете здравният министър.

По данни на националната информационна система за COVID-19 заразените у нас медицински специалисти са 3 459. 1275 са лекарите, 1094 - медицинските сестри и 449 при санитари. Останалите са друг медицински персонал.

От заетостта на леглата най-голям процент е в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.