Не е отказвано болнично лечение на родилката, починала от коронавирус в Бургас, съобщава bTV.

В писмено становище от УМБАЛ-Бургас представиха хронология на престоя й в болница, от която става ясно, че самата жена първоначално е отказала да бъде хоспитализирана.

От лечебното заведение посочват, че листът от прегледа при първото й посещение доказва, че въпреки преценката на дежурния лекар, че е за болнично лечение, тя сама е декларирала отказа си. Те категорично отричат твърденията, че жената е била върната.

Починалата потърсила медицинска помощ в болницата за първи път на 17 март в 14.20 часа. Тя била откарана до лечебното заведение с линейка. На лекарите обяснила, че преди това е била на домашно лечение.

36-годишна родилка от Бургас почина след усложнения от COVID-19

36-годишна родилка от Бургас почина след усложнения от COVID-19

Назначена е проверка по случая

След като била прегледана от дежурния лекар в триажа, а в 15.00 часа жената била консултирана от акушер-гинеколог, който е извършил и ехографско изследване. От болницата поясняват, че мнението и на дежурния лекар, и на АГ специалиста е, че тя трябва да бъде хоспитализирана. Към този момент по данни на УМБАЛ-Бургас състоянието й не е било особено тежко, а сатурацията е била 98%.

На жената била изписана терапия от акушер-гинеколога, която да се прилага, след като бъде настанена в болница. Ден по-късно състоянието на пациентката се влошило до критично и тя била приета в реанимация и интубирана. Лекарска комисия решава да изроди бебето, като операцията е извършена незабавно.

От УМБАЛ-Бургас твърдят, че по време на престоя на родилката там тя е била лекувана с всички възможни медикаменти за COVID-19, сред които "Ремдесевир" и реконвалесцентна плазма. Правени са консултации и с лекари в Александровска болница, както и с ВМА. По случая е уведомен е министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и е назначена проверка, която да изясни обстоятелствата около лечебния процес.

Създават специализирано звено за родилки с коронавирус у нас

Създават специализирано звено за родилки с коронавирус у нас

Изпращат допълнително ваксини и "Ремдесивир" в Бургас