"Всички лекарства за онкоболните на химиотерапия са осигурени от Здравната каса". Това съобщи пред БНР националният консултант професор Асен Дудов.

Заради най-новите законодателни промени част от медикаментите за онкоболни бяха извадени от списъка, който се заплаща от НЗОК. След това се наложи да бъдат осигурени допълнителни мерки, за да се набавят необходимите лекарства.

"Надявам се да можем да осигурим на пациентите най-съвременното лечение", каза професор Дудов. Според него към настоящия момент няма пациенти, които да не могат да си получат лекарствата по финансови причини, но призна, че няма информация за два медикамента.

"Лекарствата са осигурени. Единствено имаше два продукта, за които все още нямам информация – те са в областта на онкохематологията и не знам дали там е намерен някакъв компенсаторен механизъм. Останалите няколко продукта се реимбурсират" каза проф. Дудов.

Тенденцията е броят на онкозаболелите да се покачва всяка година, а смъртността, макар и с минимален процент, да намалява.

През 2013 година 36 825 българи са били диагностицирани с рак, като над 53% от заболелите са мъже. Данните са от последния обобщен доклад от Националния раков регистър и бяха изнесени по повод Световния ден на рака 4-ти февруари. Малко над 18 000 са починалите от тази диагноза пред същата година.