Състоянието на пловдивчанина със западнонилска треска се подобрява.

 

Сега мъжът е контактен. Вероятно през следващата седмица ще бъде изписан, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ "Свети Георги".

Пациентът е мъж на 55 години от село Труд. Той е в работоспособна възраст и без предшестващи заболявания.

От 2 до 5 август мъжът е бил на частна екскурзия в Истанбул, където в този период е имал само един воаяж край Босфора. Няма спомен да е бил ухапван от комари. Два дни след завръщането си от Турция мъжът получил гадене и болки в корема, започнал да повръща, получил и стомашно разстройство.

Болният е приет във Втора клиника по хирургия на здравното заведение, където на втория ден вдига висока температура и получава световъртеж.

Консултиран е с невролог и инфекционист, които го насочват за изследване за паненцефалит - възпаление на сивото и бялото вещество в мозъка. На 9 август е преместен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги". През първите два дни от престоя му там състоянието му се влошава и става прекоматозно - изпада в сопор. Направени са 3 изследвания със скенер и 1 - с ядрено-магнитен резонанс, който показва, че пациентът наистина е с паненцефалит.

Междувременно са взети 2 проби и са изпратени за изследване в национална референтна лаборатория. На 3 септември се доказва, че заболяването на 55-годишния мъж е западнонилска треска.

В момента състоянието на пациента е подобрено, той вече е контактен и адекватен. Той все още има лека пареза на десния крак, но се очаква да премине. Провежда се рехабилитация и прогнозите на лекарите от Клиниката по инфекциозни болести са, че през следващата седмица мъжът ще бъде изписан.

 

Пловдивчанин е със западнонилска треска

Пловдивчанин е със западнонилска треска

Преди дни и жена от Бургас беше приета в болница...

Директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев призова здравните власти в Пловдив да следят с повишено внимание и за други евентуални случаи. Заболяването се диагностицира трудно и често заразяването от комарите протича без характерните за грип симптоми.

Това е първият регистриран случай на западнонилска треска за последните три години в България, допълват от обществената телевизия.
БНР обаче пише, че регистрираните случаи са два.

Националното радио информира за случаи и в Бургас.

Миналата седмица в морския град е съобщено за заразена жена, която не е развила усложнения.

Пред националното радио темата коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му западнонилската треска може да доведе до животозастрашаващи състояния само при хора с хронични заболявания и възрастни хора.

Най-големият проблем при западнонилска треска е, че при 80% от заразените не се проявяват симптоми, а при други 20 % симптомите са като при грип.

"От 1 000 заразени не повече от 180 - 200 въобще ще имат някакви симптоми, а 90 процента от тях ще имат това тридневно, понякога леко засягане със субфебрилна температура, отпуснатост, гадене - симптомите на едни летен грип. И вече в много, много малък процент може да се стигне до сериозни усложнения, предимно неврологични, както е при случая в Пловдив. Смъртоносна е треската само при хора с увреден терен, висока възраст, хронични заболявания, което може да доведе вече и до животозастрашаващо протичане. Точно такива са и случаите в Сърбия", посочи Кунчев.

9 души починаха в Сърбия от западнонилска треска

9 души починаха в Сърбия от западнонилска треска

Общо установените случаи на заразяване са 102...

Припомняме, през последните няколко месеца болестта взе няколко жертви в Италия, Гърция, Румъния и Сърбия.
Кунчев твърди, че това се дължи на атмосферните условия. "По-различен беше и пролетният и летният сезон - с много валежи, което е възможност за образуване на много завирени, заблатени места, което пък увеличава броя на комарите. Те са основният преносител и когато има повече комари, повече ухапвания, можем да очакваме и броя на случаите да расте".