Като "пълен провал" определиха подписването на Колективния трудов договор между Министерството на здравеопазването и синдикатите в петък от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и Сдружението на общинските болници (СОБ).

Може не всички болници да имат пари за увеличение на заплатите

Може не всички болници да имат пари за увеличение на заплатите

Може да нямат достатъчен ресурс

Д-р Николай Болтаджиев от частните болници и д-р Неделчо Тотев - от общинските, заявиха пред БНР, че реалните доходи на най-ниско платените в сектора - медицински сестри, млади лекари и рехабилитатори ще станат по-ниски с въвеждането на фиксирани основни заплати. Пари за увеличаване на заплатите няма.

В подписаното в петък споразумението не са се включили от Национално представителните работодателски организации и не са подписали колективен трудов договор.

Националното сдружение на частните болници, представлявано от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Сдружението на общинските болници, представлявано от Българската стопанска камара (БСК), не са били поканени в преговорите по Колективния трудов договор в Здравеопазването, посочиха д-р Николай Болтаджиев и д-р Неделчо Тотев.

Колективният трудов договор няма да доведе до увеличаване на работните заплати на медицинските специалисти в общинските болници, защото те нямат средства за това, смята д-р Тотев. Ако се даде за заплати, трябва да се намали финансирането за друго нещо.

Колективният трудов договор не може да стане факт, ако една от трите страни, не го е подписала. "Диалогът е скъсан", категоричен е д-р Николай Болтаджиев. Причините са, че фиксирането на основни заплати е въвеждане на минимални осигурителни прагове. Това е нереално, ако няма средства.

"Заплатата е функция на възможността на едно предприятие да изплаща тези заплати, а когато болниците трупат дългове как ще се постигне до увеличение", пита още д-р Болтаджиев.