Депутатите от Комисията по здравеопазване в Народното събрание (НС) приеха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Вносител е депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш здравен министър проф. Костадин Ангелов. Народните представители гласуваха с 13 гласа "За", и 2 гласа "въздържали се".

Представителите на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) декларираха, че подкрепят законопроекта с аргумент, че с предложените промени в нормативната уредба ще бъде постигната съгласуваност и трябва да се осигури непрекъсваемост на процеса за представител на здравната институция. Българският лекарски съюз (БЛС) също подкрепят законопроекта.

Васил Пандов от ПП-ДБ заяви, че формацията на Кирил Петков и Христо Иванов ще подкрепи законопроекта.

Доц. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" (ИТН) заяви, че формацията му ще внесе предложения между първо и второ четене срокове за нов избор на управител на НЗОК.

ПП не са решили дали ще издигат кандидат за шеф на Здравната каса

ПП не са решили дали ще издигат кандидат за шеф на Здравната каса

Васил Пандов не знае да има уговорка за постове между ГЕРБ и ПП/ДБ

В законопроекта се предвижда при предсрочно прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Надзорният съвет на НЗОК да възлага на подуправителя на НЗОК временно да изпълнява длъжността управител на НЗОК до избирането на нов управител от Народното събрание. По отношение на предсрочното прекратяване на мандата, в чл. 19, ал. 5, изречение второ от ЗЗО обаче, законодателят е предвидил Народното събрание да избере нов управител на НЗОК в срок не по-дълъг от 6 месеца от прекратяването на договора на управителя.

В действащата нормативна уредба по отношение на други органи на управление, които изцяло или частично се избират от Народното събрание, подобно времево ограничение липсва. Към момента не са налице обективни фактори и обстоятелства, които да обуславят необходимостта от наличието на конкретен срок в действащите разпоредби на Закона за здравното осигуряване за избор на нов управител на НЗОК при предсрочно прекратяване на мандата.

Днес изборът на шеф на НЗОК не се състоя
Обновена

Днес изборът на шеф на НЗОК не се състоя

Раздорите между първите две формации за разпределянето на регулаторите продължават

Във връзка с гореизложеното, със законопроекта се предлага да отпадне действащият в чл. 19, ал. 5, изречение второ от Закона за здравното осигуряване срок за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса от Народното събрание, при предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК, като се предвижда подуправителят на НЗОК временно да изпълнява длъжността управител на НЗОК до избора на нов управител от Народното събрание.

С цел гарантиране на устойчивост и стабилност на здравноосигурителната система в Република България с преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се дава правно основание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да възложи на подуправителя на НЗОК временно да изпълнява длъжността управител на Касата до избора на нов управител от Народното събрание, като се предвижда законът да влезе в сила от 12 юли 2023 г.