България ще получи 1,3 млн. дози от адаптираната ваксина срещу COVID-19.

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча да се издаде разрешение за употреба на препарата, насочен спрямо подварианта XBB.1.5.

Ваксината се произвежда от Pfizer/BioNTech.

Страната ни ще получи определеното количество дози от нея, след като тя бъде одобрена за употреба от Европейската комисия.

Държавата осигурява 1,3 млн. COVID ваксини наесен

Държавата осигурява 1,3 млн. COVID ваксини наесен

Те ще бъдат безплатни

България има гарантиран достъп до адаптирани ваксини съгласно Допълнително споразумение № 5 към Споразумението за закупуване, последващо развитие, производство и опции за закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС.

Първата доставка от 80 640 дози се очаква през третата седмица на септември. Ваксините, ще пристигнат тогава, са показани за употреба на възрастни и лица над 12-годишна възраст.

За последната седмица на септември е планирана и доставка на педиатрични ваксини за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

От здравното министерство уточняват, че ваксините ще продължат да се прилагат безплатно на гражданите, заявили желание при личния си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ и в определени за целта лечебни заведения.

Очаква се през следващата седмица Националният експертен съвет по имунизации да направи своите препоръки до министъра на здравеопазването относно ваксинацията срещу COVID-19 на рисковите групи от населението.

134 милиона лева са платени по споразумението за ковид ваксините

134 милиона лева са платени по споразумението за ковид ваксините

Предстои да получим само отложени доставки от 2022 г.