Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер" ще получи България благодарение на европейската солидарност. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредното правителствено заседание днес.

Той посочи, че допълнителните количества ще пристигнат още през този и следващия месец, за да може да приключи ваксинацията у нас.

Министър-председателят благодари на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за ключовата й роля за осигуряване на ваксини за всички европейски граждани.

1 259 728 допълнителни дози "Пфайзер" за България от април натам

1 259 728 допълнителни дози "Пфайзер" за България от април натам

Според Борисов радостната вест показва солидарността в ЕС

Определените за страната ни допълнителни над 750 000 ваксини на "Пфайзер" са от новата ускорена доставка от 50 милиона дози, за които вчера съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. С тях общият брой ваксини на "Пфайзер" за ЕС за второто тримесечие на годината ще достигне 250 милиона.

Борисов подчерта, че осигурените допълнителни количества в Евросъюза, които се разпределят на принципа на глава от населението за всички държави членки, са безспорен успех в общите действия на Европа срещу пандемията и поредното доказателство за солидарността в общността. Той припомни, че в следващите два месеца България ще може да разчита и на вече договорените 2,7 милиона дози от ваксината на "Пфайзер". Това по негови думи гарантира, че имунизацията ще върви с пълна сила.

Получихме още 21 000 ваксини на Pfizer

Получихме още 21 000 ваксини на Pfizer

Предстои те да бъдат разпределени в страната