50% от местата в спешните центрове стоят незаети, а 500 лекари трайно липсват от системата. За това предупредиха пред "Нова телевизия" от Съюза на парамедиците в България.

В световния ден на спешната помощ беше извършена демонстрация в училище в Пазарджик. Демонстрантът е бивш командос и единственият кмет парамедик у нас - Цвятко Луджев.

"Парамедикът е мостът между пострадалия и лекаря. Той не лекува, а оказва първа долекарска помощ и транспортира пострадалия до лечебно заведение", каза кметът Цвятко Луджев.

има около 2000 кадри, които са завършили специалността, но не са назначени. "Голяма част от тях емигрират, защото в България няма как да практикуват", каза д-р Теодор Цанков.

Липсващите места в системата не се запълват, а това да бъдат назначени специалисти е в ресора на директорите в спешните центрове.

Според д-р Цанков голяма част от спешната медицинска помощ не е регламентирана и е необходима "реформа на база Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването".

По данни на съюза на парамедиците в България са подготвени всички предложения за проекти по законодателните промени, които са необходими за регулирането на тази нова медицинска професия в България.

"За съжаление няма все още план за регулиране на професията все още съвместно с няколко министерства, за което ние се борим вече година и половина. Липсват нормативни регулации на професията и на статута на парадемика в България.", обобщи пред БНТ Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

Синдикат "Защита": Половината от служителите в Бърза помощ са пенсионери

Синдикат "Защита": Половината от служителите в Бърза помощ са пенсионери

Заплатите в "Спешна помощ" не са актуализирани тази година

Днес, в деня на Спешната помощ, за сигналите в цяла София има само 12 дежурни спешни екипа.

Редом до спешните медици по време на дежурства понякога застават и парамедици - там, където ги има.

Киро Тодоров работи от 8 години в Спешна помощ в Бургас. За да се осигури по-бърза долекарска помощ, настоява за регулация на професията, която да позволи повече негови колеги да работят в спешните центрове.

ВМА иска да обучи още десет парамедици

ВМА иска да обучи още десет парамедици

Документи за кандидатстване могат да се подават от 1 до 23 март 2023 г.

Друг проблем се оказва и липсата на длъжностна характеристика за професията парамедик.

В повечето филиали на Спешната помощ в Югозападна България няма парамедици. В Благоевград работят няколко, но те са с най-ниската образователна степен, което ги приравнява с шофьорите на линейките.