Поръчаните от служебния кабинет хеликоптери под наем не могат да летят нощем. Това заяви пред БНТ здравният министър Христо Хинков. Той е договорил с министъра на транспорта Георги Гвоздейков договорът да бъде прекратен, тъй като това е изключително скъпо и ненужно решение. Един летателен час е 18 000 лева. Каквито и да са неустойките пак остава скъпо и ненужно решение.

Първият наш собствен хеликоптер ще дойде декември или януари 2024. До тогава наземната логистика трябва да е готова.

Не сме здрави и не сме здрави, защото не си ценим здравето, е мнението на новия здравен министър, който беше преди това дългогодишен ръководител на Националния център по обществено здраве и анализи.  

В общественото съзнание липсва идеята за профилактика. Няма интерес, няма здравни знания, подчерта Хинков. Това трябва да се променя, изтъкна министърът. Личният лекар, според здравния министър, трябва да е мотивиран да образова пациентите си за нуждата от профилактика.

"Не съм против новите болници", поясни той. Мораториумът е за сключване на договори със Здравната каса. По думите му, частните болници се менажирали по-добре. Той иска и държавните болници да се управляват добре и това е неговта амбицията.

"Категорично ще направя всичко да я има Детската болница," заяви Христо Хинков. Той е готов да управлява шест месеца, но управление от една година ще е бонус.

Националната детска болница готова до 2.5 години

Националната детска болница готова до 2.5 години

Там ще работят водещи здравни специалисти

По негово мнение, в бюджета на Асен Василев за 2023 г. имало добри неща за сектор Здравеопазване. Хинков каза, че здравната вноска няма да се увеличи. Парите за здравеопазване били достатъчни. Потребителската такса трябва да е символична, смята здравният министър.

Има периодични липси на лекарства, отчете Хинков. Проблемът е системен, допълни той. Фармацевтичната индустрия е много мощна, според него.

Здравният министър увери, че Черно море е чисто.

Той не знае за какво е служил апартаментът в болница "Лозенец". Според него той е построен с пари, отклонени от лечебното заведение . Хинков е притеснен от задълженията на болница "Лозенец".

Меджидиев, доволен от свършеното, с нетърпение се връща при пациентите

Меджидиев, доволен от свършеното, с нетърпение се връща при пациентите

Служебният здравен министър е много е щастлив, че ще има редовен кабинет