Тази есен преобладават рино вирусите, които са много разнообразни с няколко десетки щамове. Това заяви пред БНТ главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Д-р Кунчев отрече твърдението, че повишеният прием на витамин С намалява риска от зараза с грип. Според него е изключително важно избягването на видимо болни хора. При грипа заразяването може да стане много лесно само от кашлица и кихане.

Няма данни за хванати грипни щамове в Европа и не може да се каже, че картината на Стария континент ще бъде същата като в Австралия по отношение на "Мичиган", уточни д-р Ангел Кунчев.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу грип?

Виж резултати

Да 15.1%

Не 72.1%

Ползвам природни имуностимулатори 10.0%

Аз не, но децата ще ваксинирам 0.8%

Ако не забравя… 2.1%

Вирусът "Мичиган" се очертава като класически протичащ вирус и не се очакват изненади. Трудно е да се каже колко ще бъде интензивна епидемията. Човек трябва да бъде внимателен с грипа, защото е трудно предсказуем, каза д-р Кунчев. Освен "Мичиган", може да ни атакува и "Хонконг", който е познат от миналата година.

При над 90% от усложненията се случва тежко протичаща пневмония. Тя основно засяга хората над 60-65 години. Наблюденията при децата най-често са бронхити и пневмонии, а най-тежка фаза под 0.1% се засяга централната нервна система.

Възможно е да имаме паралелна циркулация на 2 или 3 вируса, прогнозира епидемиелогът. Обикновеният пациент не може да разпознае симптомите.

"Хонконг" се отличава с рязко начало, висока температура и болки в мускулите. При него има общо чувство на отпадналост, нужда от почивка на легло поне 2-3 дни. Не засяга определена група хора. Най-засегнати са децата и хората над 60-65 год.