Подписка със 7 въпроса за арестите във Фонда за лечение на деца в чужбина, е активирана в интернет. Те са свързани с първопричината за акцията в Център „Фонд за лечение на деца“. Към обяд на 27 април имаше 750 подписа.

Първият въпрос е по чий сигнал е извършен ареста от ГДБОП. В петицията се пита кога прокуратурата писмено ще опровергае своите твърдения, че има доказателства за получени подкупи и ще признае, че няма такива доказателства.

При операцията на ГДБОП във Фонда е участвала и служител на МЗ Пенка Белева. В петицията се пита в какво качество тя се е включила в операцията на специализираното полицейско звено.

Въпросите и отговорите ще бъдат изпратени до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"Скоростта, с която ще се задейства клиника в чужбина за лечение на наши деца, не зависи от Фонда", заяви Красимира Величкова член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца пред БНР.

Скандалните арести във Фонда за лечение на деца в чужбина се отразяват на дейността на фонда и на неговото партньорство с международните болници и институции. Според нея, скандалите около Фонда за лечение на деца поставят под риск взаимоотношенията с чуждите клиники.

Така, както престижът на Фонда беше тотално унищожен от този скандал, така и чуждите клиники не биха искали да бъдат замесени в отношения с институции, свързани със скандали, заяви Величкова.

Когато с отделните клиники има създадени добри партньорски взаимоотношения, те са готови да реагират, но спрямо собствените си възможности, обясни случая на 4-месечния Делян, който чака за лечение в Германия. "Случаят на Делян е доста комплициран и самата клиника в Тюбинген - за тях е трудно да организират екип, който да оперира детето. Именно затова те са препоръчали да се направи химиотерапия в България, така че туморът да не расте и в първия възможен момент да се оперира", обясни Величкова.

Тя разказа, че клиниките реагират различно. Имало е случаи, в които чуждите клиники са реагирали светкавично, в рамките на часове, имало е и случаи, в които се налагат многократни телефонни обаждания и комуникация по мейл, докато те решат да приемат наши деца, допълни Величкова.

На днешното заседание на Фонда да продължат с разглеждането на отделните случаи на деца, които се нуждаят от лечение.

Близки на деца, за които е търсено лечение на деца в чужбина изразиха подкрепата си за бившето ръководство на Фонда. Пред БНР роднина на дете, което не е успяло да се спаси, твърдят, че от Фонда са действали адекватно и бързо.

Христо Попов, чийто син е трансплантиран през 2012-а в Италия обясни, че дейността на фонда е била изключително коректна, никой не им е искал подкупи, няма забавяне на документи."Нещата бяха свършени бързо и професионално", разказа Христо Попов.

Роднина на детенце, чийто живот не е могъл да бъде спасен, въпреки положените медицински грижи, също твърди, че от Фонда са направили всичко възможно да помогнат. "Документите бяха задействани веднага от служителите във Фонда, но усещането беше, че нещата се бавят тук, от лекуващите лекари", допълни жената.