Правителството реши да учереди еднолично акционерно дружество с държавно участие "Хели Мед Сървиз" ЕАД - София, което ще извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух, с цел бързо транспортиране на медицински персонал или медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства), както и болни или ранени лица. Дружеството ще извършва услуга от общ икономически интерес, съобщи Правителствената информационна служба след днешното заседание на Министерския съвет.

За осигуряване на финансиране на дейността на дружеството Министерският съвет прие Постановление, с което предвижда одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. в размер на три милиона лева за формиране на капитала на дружеството.

Това е част от мерките за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Сертифицирането на всички процеси по създаването на "Системата за медицинско обслужване по въздух" (HEMS) ще бъде под надзора на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА).

Обвинения към ПП за назначаване на депутат в Държавен авиационен оператор

Обвинения към ПП за назначаване на депутат в Държавен авиационен оператор

Георги Гвоздейков е гласен за поста директор на новосформирано държавно дружество "Държавен медицински въздухоплавателен оператор"

България е единствената държава член на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани полети. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Към момента са предприемани действия от различните ведомства, които на този етап не са довели до ефективни решения, поради което това така и не се е случило.

Това е жизненоважен проект за страната ни, който би осигурил навременна помощ при спешни и извънредни ситуации в трудно достъпни терени, завършват от Правителствената информационна служба.

Кугърът не ставал за въздушна линейка, било като да спасяваш някого с тир

Кугърът не ставал за въздушна линейка, било като да спасяваш някого с тир

Ако "Кугър" кацне на покрива на "Пирогов", шумът ще изпочупи стъклата, предупреждава експерт