През цялата 2017 година в "Токуда" в София ще се извършват безплатни ултразвукови изследвания за рискови новородени и недоносени бебета, съобщиха от болничното заведение. Записването вече започна.

Изследванията включват ултрзвуков скрининг на слуха, трансфонтанелна ехография и ехографско изследване на коремни органи. Прегледите са насочени към деца до едногодишна възраст, лекувани след раждането си в интензивен сектор.

Консултациите ще се извършват всяка последна събота на месеца. Първите прегледи за годината са насрочени за 29 януари и 26 февруари. За записване родителите могат да звънят на телефоните: 02/ 403 4000 и 02/ 403 4928.

От болницата поясняват, че ултразвуковото изследване е безвреден и щадящ метод, чрез който се осъществява бърза профилактика на често срещани проблеми, особено при недоносени и рискови групи деца.

Заложената превантивна програма е с акцент върху към недоносени новородени и бебета, родени на термин, но преминали интензивна терапия след раждането си. Рисковете при тях са свързани с двигателното и нервно-психическо развитие.

Според д-р Радка Масларска, която е началник на отделението по неонатология в болницата, родителите не трябва да отлагат консултациите, защото възможностите за лечение при евентуални отклонения са много по-големи, ако се открият в ранна възраст.

Според специалистите най-подходящият период за провеждане на този ултразвуков скрининг е до половин годинка при децата, родени на термин и до едногодишна възраст за недоносените деца.