Проблемът с водата в Хасково трябва да се реши радикално. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него трябва да се търсят съвсем нови водоизточници или да се докарва вода от по-голямо разстояние от достатъчно чисти и сигурни водоизточници.

Кунчев отбеляза, че се опитват да избегнат воден режим. Ако изследванията се забавят, намаляват възможностите за поддържане на нормалното водоснабдяване в Хасково. Консумацията пък ще нарасне с повишаване на температурите. Ангел Кунчев подчерта, че не биха искали като бягат от един проблем да създадат друг. Затова той изрази надежда резултатите от изследванията да са готови в рамките на две седмици и да се знае има ли проблем или не. По мнението му с отпуснатите 2 млн. лв. и правенето на нови кладенци проблемът може да бъде решен в краткосрочен план.

Правителството отпуска почти 2 млн. лева за урана във водата в Хасково
Обновена

Правителството отпуска почти 2 млн. лева за урана във водата в Хасково

Търсят начин да няма воден режим в града

Кунчев неколкократно изрази надеждата си в следващите две седмици да има резултати от изследванията на водата с уран в Хасково. Той обясни, че за технологията на изследване с радионуклеиди се изисква доста време. Именно заради това не може веднага да се каже дали може да се пие водата в Хасково.

Ангел Кунчев предупреди, че докато не са на 100% сигурни, препоръката водата да не се пие остава. Спрени са всички кладенци, които са показали завишение на вредните частици. Кладенците с наднормено количество на уран са изключени.

Уран и повишена алфа активност във водата на шест села в Димитровградско

Уран и повишена алфа активност във водата на шест села в Димитровградско

Селата Крум, Ябълково, Сталево, Бодрово, Скобелево и Върбица

Главният здравен инспектор разясни, че когато има завишение от точното определената норма за урана, кладенецът автоматично се изключва. Алфа активността обаче не е с пределно допустима норма. Има контролно ниво, даващо информация, че трябва да се продължи търсенето. Това се прави с изследването за радионуклеиди. Без тях не може да се установи какво предизвиква алфа активността и не може да се изчисли негативната доза. Именно тя е окончателният показател дали водата има отношение към човешкото здраве или не.