Правителството отпуска близо два милиона лева за справяне с повишеното ниво на уран в питейната вода в Община Хасково. Това обяви след заседанието на Министерския съвет депутатът от ПГ на ГЕРБ от Хасковски избирателен район Делян Добрев.

Добрев благодари на правителството за бързата реакция в екстремната ситуация. Той коментира, че още преди месец е апелирал служебното правителство да отпусне средства.

Водата с уран не може да се ползва за нищо, категоричен е експерт

Водата с уран не може да се ползва за нищо, категоричен е експерт

Не уранът, а хлорът във водите е най-големият канцероген, смята друг специалист

"Това не беше направено, колегите от служебния кабинет, подкрепяни от БСП, използваха темата, за да плашат хората, а не да решат проблема. В този смисъл искам да благодаря от името на цялата общественост в Хасково, че още на първото заседание на кабинета Борисов 3, се финансира единственото възможно на този етап решение, което не само ще подобри качеството на водата в Хасково, но и ще предотврати евентуални режими на водата, тъй като изключеният брой сондажи, е значителен", каза Добрев.

Депутатите внимателни да не създават паника заради урана

Депутатите внимателни да не създават паника заради урана

Има противоположни данни за водата в Хасково и Първомай

Припомняме, преди Великден властите откриха уран в питейната вода в Хасково. Здравните служби са засякоха завишени стойности и на "алфа активност". Наложи се част от водоизточниците да бъдат спрени.

Добрев показа карта със спрените 14 сондажа за питейна вода заради отклонение от нормите с урана в района между Болярово и Хасково. Изключените сондажи са с дебит около 140 литра в секунда.

Той уточни, че от Министерския съвет финансират осем нови сондажи от различни зони от тези, които са спрени в момента. Четири от сондажите са в северната зона, единият е в Узунджово и три от сондажите са в близост до село Подкрепа.

"Това са в други зони, където има съществуващи сондажи, където качеството на водата е без отклонения, там се правят дублиращи сондажи, с които да се задоволят потребностите от вода в Хасково и да подобрят качеството на водата", уточни Добрев.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов изтъкна от своя страна, че от Министерството на икономиката са разпоредили проверка на всички затворени уранови рудници. МОСВ прави ежегодно замерване всички подпочвени води. "Наблюдението ще продължи и ще се разпростре върху цялата страна", увери Димов.

Решението на правителството е да бъдат отпуснати 1,93 млн. лева за спешно подобряване на водоснабдяването в община Хасково, съобщиха от МС по-късно.

Според правителственото решение, парите ще бъдат предоставени чрез трансфер от бюджета на МРРБ по бюджета на общината. Това ще стане на базата на сключено споразумение между министерството и общината за целево финансиране на обект "Допълнително аварийно водоснабдяване на гр. Хасково" от водно тяло BG3G00000NQ009 "Порови води в Неоген - Кватернер - Хасково" с подобектите към него.

Заради установеното несъответствие в качеството на водата по химичен показател "уран" и радиологичен показател обща "алфа активност" в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от града, от водоснабдителното дружество са реорганизирали схемата на водоснабдяване. Подаваната вода от "Северна вододайна зона", която е с доказано добри физикохимични и радиологични показатели, не може да компенсира водните количества от изключените кладенци и се очаква преминаване към режимно водоснабдяване, гласи съобщението на МС.

За преодоляване на създалата се кризисна ситуация е необходимо да се дублират някои от компрометираните кладенци и да се възстановят или подменят части от съществуващите водопроводи.
Посочените аварийни мерки трябва да бъдат изпълнени в най-кратки срокове, за да се намали рискът за здравето на живеещите в Хасково и да се ограничи режимното водоподаване през следващите месеци.

Средствата се осигуряват за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за 2017 г. в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.