Три варианта за нормално медицинско обслужване на българите в Западните покрайнини предлага на вниманието на българската държавата д-р Владимир Янев. Поводът за неговото предложение е осуетената хуманитарна акция за безвъзмездна лекарска помощ на българското малцинство в Западните покрайнини, при която трима български лекари бяха арестувани.

Задържането в Сърбия е показна акция, коментира една от потърпевшите медици

Задържането в Сърбия е показна акция, коментира една от потърпевшите медици

20 полицаи обградили Българския културно-информационен център, докато тя и двама нейни колеги преглеждали хора вътре

На практика опитът на българските лекари да прегледат наши сънародници в Босилеград бе осуетен със задържането им от сръбската полиция. Дошлите близо 50 наши сънародници от съседните на Босилеград села останаха да чакат с часове българските медици. Предлогът за задържането им е новият сръбски закон, квалифициращ помощта на лекарите като нерегламентирана".

Д-р Янев обясни, че за да бъде една медицинска помощ нерегламентирана, тя трябва да бъде основана като лекарска практика, при която лекарите дават диагнози, а не здравни съвети каква помощ да потърси населението там. "Ние отидохме да работим там за един ден - без пари", обясни д-р Янев, който определи случилото се с него и колегите му като въпиеща полицейщина. "Бяхме отишли да им помогнем, да ги видим и да им дадем съвет", коментира още той.

Джамбазки прави сърбите луди заради лицемерната им политика в Босилеград

Джамбазки прави сърбите луди заради лицемерната им политика в Босилеград

И в Африка няма скандали като този в Босилеград, отсече Джамбазки

Д-р Янев настоя, след като сръбската държава на прага на ЕС, не може да осигури адекватна здравна помощ за сънародниците ни там, българската държава да се намеси.

Ето и трите варианта, които бяха поставени на вниманието на българската държава и властимащите. Д-р Янев и Граждански комитет "Западни покрайнини" настояха за политическо решение на най-високо ниво.

Първият вариант е да се осигури безплатна специализирана здравна помощ в най-близкото лечебно заведение в България, което се намира на територията на Кюстендил. "Там може да се създадат условия и организация нашите хора да бъдат преглеждани", обясни д-р Янев.

Второто предложение е делегация от специалисти да отидат в Босилеград, да посетят местния здравен дом и да се запознаят с условията на работа там. След което България да осигури безвъзмездно апаратура за елементарното обслужване на сънародниците ни. Например апаратура за електрокардиограми.

Трети вариант онези от лекарите, които желаят да получат следдипломна квалификация, да им бъде разрешено да получат такава в България при минимални изисквания към тях и с облекчени финансови условия. С повишаването на квалификацията им ще бъде осигурено по-високо ниво на здравно обслужване на българите в Западните покрайнини.

Д-р Янев призна, че страшното не е било това, което се е случило с тях, а със сънародниците ни там. Той визира опита на сръбската полиция да изземе личните данни и документи на българите, дошли да се прегледат безплатно.

Българските лекари от Босилеград се прибраха

Българските лекари от Босилеград се прибраха

Евроинтеграцията на Сърбия за сметка на произвол над наше малцинство?

На пресконференцията са били поканени и представители на Министерство на външните работи и на Сръбското посолство у нас. Горан Благоев коментира, че тяхната липса на пресконференцията е достатъчно показателна за отношението на българската държава към проблемите на малцинството ни в Западните покрайнини.

Задържаха трима български лекари в Босилеград...

Задържаха трима български лекари в Босилеград...

Медиците са преглеждали пациенти в Културно-информационния център...

Иван Николов, директор на Културно-информационния център (КИЦ) в Босилеград, където трябваше да се проведат прегледите обясни, че преди преглеждането ставало в ВМА в София. Там обаче се случили злоупотреби. От тази година България решила да контролира самия процес и сега нуждаещите се от спецмедицинска помощ подават заявки в генералното консулство в Ниш, а то изпраща списък на началника на ВМА.

"Единственият недостатък на това нещо е, че ние нямаме организиран превоз", коментира Николов. Той обясни, че ресурсите на КИЦ са недостатъчни за нуждите на хората там. Николов очаква сръбските власти да заведат дело срещу центъра с идеята да бъдат отново сплашени.

Николов има резерви и към поставянето на проблема в Европейския парламент от страна на депутата Ангел Джамбазки, защото "винаги са ни третирали като опасност за сръбските граници".

Горан Благоев заяви, че ще бъдат търсени срещи с всички отговорни. Граждански комитет "Западни покрайнини" ще иска срещи в МЗ и в Комисията по здравеопазване в НС.

Благоев не пропусна да спомене и за случая с арестуваната плоча с имената на близо 35 жертви на Босилеградския погром.

"Българската държава вместо да ги подкрепи, една депутатка, няма да й казвам името от управляващите казва - ами вероятно има някакви там административни грешки. Това да ви призная честно ми напомня приказката на Иван Костов за нашите сестри в Либия, който каза: "Ами, ако са виновни? През тази година българската държава в лицето на правителството имаше два случая - арестуваната плоча в Босилеград и случая с тримата български лекари - да повика на обяснение сръбския посланик във Външно министерство. Това да сте го чули да е станало? Вместо това виждаме лятото, как министъра на външните ни работи Екатерина Захариева, отива в Белград, за да учи сърбите как да си оправят тяхната правна система с оглед еврочленството им, сякаш в България правната ни система е оправена, та сме тръгнали сърбите да ги учим. И това е точно, след като плочата ни в Босилеград е арестувана. За какво отношение на българската държава спрямо българите в Западните покрайнини става въпрос?", каза още той.