Министерството на здравеопазването предлага да отпадне ангажиментът на родителите на онкоболни деца да се занимават с документацията. Вместо това процедурата ще се провежда на ниво болница - НЗОК. Това е една от предвидените промени в Наредба № 2 за медицинските и други услуги, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

С новите текстове се цели да бъде облекчен достъпът до качествена и навременна медицинска помощ, поясняват от ведомството.

Сред предложенията е и промяна по отношение на навременното осигуряване на необходимите за лечението на деца лекарства, които не се покриват от НЗОК.

Предвижда се облекчаване на режима и съкращаване на сроковете за разглеждане и одобрение на заявленията от НЗОК и за издаване на съответния административен акт. По този начин ще бъде осигурен по-добър достъп на децата до необходимите лекарства и медицински изделия.

Два месеца НЗОК бави лекарства за онкоболно дете

Два месеца НЗОК бави лекарства за онкоболно дете

От пациентска организация "Заедно с теб" с вот на недоверие към Дечо Дечев

В случай че са необходими неразрешени лекарства, с проекта се дава възможност съответното лечебно заведение да заяви осигуряването им както за отделен пациент, така и по принцип за случаите, когато то е необходимо при конкретни пациенти. Това означава, че болниците вече ще могат да правят своите заявки за по-продължителен период от време, като планират необходимите количества. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти.

За облекчаване на родителите при подаване на заявление се предлагат промени, с които ясно се регламентират съдържанието на декларациите и документите към заявлението.

В момента извършването на трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки в чужбина може да бъде финансирано само в държави от ЕС, ЕИП, Швейцария или в държави, с които България има сключен договор. Здравното министерство предлага това ограничение да отпадне и когато трансплантация не може да бъде извършена у нас, тя да бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина.

НЗОК и ИСУЛ нямат вина за смъртта на 6-годишната Мария, убеден Ананиев

НЗОК и ИСУЛ нямат вина за смъртта на 6-годишната Мария, убеден Ананиев

Здравният министър е категоричен, че двете институции са направили всичко възможно за детето

Предложенията са разработени съвместно с представители на НЗОК, родители на деца с онкохематологични заболявания и лечебните заведения, в които тези деца се лекуват.

До предложените промени се стигна след нашумелия в медийното пространство случай с 6-годишно онкоболно дете, което почина заради тромава процедура за осигуряване на лекарства. След смъртта на момичето НЗОК и ИСУЛ започнаха да си прехвърлят топката за вината.

В позицията си до медиите от здравната каса заявиха, че унивеситетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е забавила документите на 6-годишната Мария.

По-късно обаче от болницата опровергаха здравната каса за забавените документи.

Жени Начева пак обеща по-леки процедури за лечение на деца

Жени Начева пак обеща по-леки процедури за лечение на деца

Зам.-министърът не обясни какво пречи на промяната на процедурите