Ще оптимизираме обхвата на документите от болниците към Здравната каса, както и сроковете за тяхната обработка ще се подобрят.

Това обеща пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по повод днешния протест на родители на деца с хематологични заболявания. Родителите излязоха на протест след като няма никакво развитие и опростяване на процедурите, след като преди две седмици това беше обещано да бъде направено в спешен порядък.

Има редица обстоятелства, които не са позволявали бързата промяна на процедурите, обясни Начева, но не поясни какви и кои са те.

Лекарства за онкоболни деца искат родители на протест пред МЗ

Лекарства за онкоболни деца искат родители на протест пред МЗ

Десетгодишната агония трябва да спре, категорични са близките

Болниците ще могат да правят своите заявки за продължителен период от време, съответно 3 или 6 месеца, така че да не се оказва, че има недостиг на лекарства. Проблемите водят началото си, преди Фондът за лечение на деца да премине към НЗОК, обясни Начева. Фондът за лечение на деца от отделна структура премина към Здравната каса от април месец тази година.

Лекарствата от позитивния списък са отпаднали не по вина на родителите, а поради липса на доставка на медикаментите от притежателите на разрешение за употреба или оттеглянето на лекарствените продукти от списъка. За децата обаче е предвиден друг ред с наредба на министъра и по този механизъм е осигурена възможност болниците да се снабдяват с тях, обясни Начева. По думите ѝ министерството работи по проблема с майките и лекарите отдавна, а не откакто са починали двете деца.

Припомняме, че 19 юни, след като бе оповестено, че 2 месеца НЗОК бави лекарства за онкоболното дете, 6-годишната Мими почина.За проблеми след преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК съобщиха от пациентски организации "Заедно с теб", като те поставят под съмнение капацитета на Здравната каса да работи като Фонда за лечение на деца.

Детето е било болно от левкемия и се лекувало в столичната болница "Исул", впоследствие детето починало. Последна взаимна размяна на обвинения между НЗОК и болница "Исул" за това кой е виновен за протакането на лечението. В позицията си до медиите от здравната каса заявиха, че унивеситетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е забавила документите на 6-годишната Мария. От ИСУЛ пък изпратиха позиция до медиите, в която опровергават НЗОК за забавените документи.