От Български лекарски съюз предлагат бюджетът на НЗОК за 2018г. да се увеличи с между 330 - 402 млн.лв.

Според съсловната организация така ще се стигне до стабилност в системата и ще се предотврати образуването на дефицит в бюджета на касата.

По думите на д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз, проблемите в системата на здравеопазването са много, но най-важното е, че те са свързани с недостатъчното финансиране.

"Практика е всяка година да се изработва един бюджет със заложен дефицит на здравната каса, от което следва или прехвърляне, пренасяне на дейности, които да бъдат платени в следващата календарна година или изобщо да не бъдат разплатени реално извършени дейности от лечебните заведения и лекарите, които работят в тях", заяви д-р Павлова.

Според нея всичко това създава напрежение и това недофинансиране рефлектира върху достъпа на пациентите до системата и върху качеството на медицинската услуга. По нейно мнение недоволството сред пациентите е една от причините за агресия към медиците.

Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев сподели, че е крайно време да се прекрати практиката планирането да е с дефицит.

"Сумата, за която претендираме, че е разумна и че е абсолютно нормално да бъде постигната е от порядъка на 3 милиарда 855 хиляди лв", допълни Грозев.

Като законодателна промяна от БЛС предлагат резервът на НЗОК да бъде оставен на 5%, които да бъдат оставени "в пълния смисъл на думата резерв". Когато настъпят извънредни обстоятелства, той да бъде отварян, уточни Грозев.

За пример на такива обстоятелства Грозев посочи извънредни природни бедствия, епидемиологични обставновки, тежки катастрофи с много пострадали, бежанска вълна и др.