Твърденията на министъра на здравеопазването за мораториума върху новите лекарства са лъжа.

Това заяви председателят на организацията "Български пациентски форум" Иван Димитров в отворено писмо до министър Кирил Ананиев, с което поиска неговата оставка.

Иван Димитров посочва, че в докладите на СЗО и Европейската здравна комисия е констатирано, че българският пациент е на последно място в Европа по достъп до иновативни медикаменти и терапии.

"Твърдението във Ваше интервю "България е една от страните, която най-бързо вкарват новите молекули, създадени от фарма индустрията" е абсолютна ЛЪЖА!" - заявява Иван Димитров.

Той полемизира и с твърдението на здравния министър, че 30% от публичните разходи на НЗОК отиват за лекарства, докато този процент е 15-20.

"Колко процента от парите в ЕС се дават за превенция и профилактика, за да не стигат пациентите до терминален стадий и скъпо струващи лекарства, и колко процента е у нас? Колко регистри има у нас за хроничните заболявания и колко Национални програми с финансиране от държавата има за превенция и намаляване на разходите?" - пита председателят на пациентската организация.

Протестиращи: Мораториумът върху лекарствата е държавнически цинизъм

Протестиращи: Мораториумът върху лекарствата е държавнически цинизъм

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста...

Той определя твърдението на министъра, че протестиращите срещу мораториума са малък брой хора, манипулиращи обществото "в полза на частни корпоративни интереси", като "меко казано нагло" на фона на "безочливото крадене на средства за здраве от страна на финансовото министерство, което и към момента заплаща 4% от здравните осигуровки за групите, за които отговаря".

По думите му, това ощетява гражданите с около 300-400 милона лева.

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Здравният министър разкритикува мотивите на президента

Иван Димитров предупреждава, че обвинението към протестиращите, че обслужват фармацевтичния бизнес е лъжа, за която министърът може да понесе съдебна отговорност.

Той определя като невярно и твърдението, че в позитивният списък на касата е заложена една от най-шроките гами лекарства с доказан терапевтичен ефект и че са осигурени най-модерните медикаменти, прилагани в Европа.

Димитров настоява за конкретна информация по отношение на лекарствата, които се прилагат при 14 групи заболявания, сред които множествена склероза, хронична лимфоцитна левкемия, рак та млечната жлеза, ревматоиден артрит, астма и др.

"Въз основа на ГЕНОЦИДА, който се опитвате да провеждате върху мен, моето семейство, близки и приятели - аз, ГРАЖДАНИНЪТ Иван Димитров Димитров искам Вашата НЕЗАБАВН АОСТАВКА." - казва в заключение председателят на "Български пациентски форум".