От агенцията по горите предупредиха, че ситуацията с разпространението на птичи грип става сериозна и затова разпространиха списък с мерки за сигурност. В него се казва, че задължително не трябва да се пипат и пренасят болни или мъртви птици.

10 огнища на птичи грип в страната

10 огнища на птичи грип в страната

Унищожени са 9000 птици, а стопаните ще бъдат обезщетени

При съмнения, хората могат да подават сигнали в цялата страна на спешния телефон на Българска агенция по безопасност на храните - 0700 122 99, или на спешната телефонна линия - център 112, където сигналите за диви птици ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителна агенция по горите.

Болестта e опасна и за човека и затова от агенцията предупредиха, че ловците трябва стриктно да спазват мерки за безопасност при лов на пернат дивеч и боравене с диви птици.

10 огнища на птичи грип в страната

10 огнища на птичи грип в страната

Унищожени са 9000 птици, а стопаните ще бъдат обезщетени

Според данните за грипа, той се разпространява от дивите водоплаващи птици. При сезонните миграции те участват в разпространението на болестта в отделните държави и континенти.

Те са основен източник за зараза за домашните птици, чрез директен контакт около водоемите и влажните зони, както и индиректно чрез фекалиите, съдържащи високи концентрации на вируса.

От агенцията съветват и как да се разпознава болестта при дивите птици.

При дивите патици например и други водоплаващи птици вирусите на инфлуенцата се намножават в слаба степен и не предизвикват видими признаци.

Птичи грип и във Франция

Птичи грип и във Франция

Умрели са 2 хиляди патици

При фазаните и други диви кокошеви птици грипът причинява много висока заболеваемост и смъртност, които могат да достигнат 100%. В тези случаи са характерни кръвоизливи и некротични процеси по вътрешните органи, подуване на главата, врата и краката, некоординирани движения, парези, диария и смърт.

Сред мерките, които трябва да се спазват, са уведомяването на официален ветеринарен лекар за всяка висока смъртност при диви птици, както и стриктно спазване на лична хигиена при боравене с трупове на пернат дивеч.