От днес започва нов модел на управление на COVID кризата - броене на интензивните легла по области, които са групирани, така че, ако има такива с малък брой легла, да се вливат с такива с повече такива легла, което се очаква да намали рискът от затваряне на области. България се разделя на 6 клъстера от области.

Това обясни премиерът Кирил Петков, който се включи онлайн на среща в Министерския съвет по представяне на Националния оперативен план за справяне с COVID-19. Решението е взето след среща с ресорни министри по здравеопазване и образование.

Така, по думите на премиера, няма да има спиране на живота и на бизнеса. "Установихме на база пълен анализ, че най-критичният фактор е процентът заетост на интензивните легла, това предопределя дали ще отговорим на натиска от COVID кризата и ще има риск за хора, които няма да имат достъп", обясни премиерът.

Асена Сербезова: Ваксините са изпитани

Асена Сербезова: Ваксините са изпитани

90% от интензивните са неваксинирани, от 31 000 починали - само 8 са били с бустер

Той смята, че така според развитието на COVID вълната ще има прогноза за всяко семейство и бизнес какво може да се случи следващите няколко дни. Етапите са четири. При 50% заетост на интензивните легла мерките ще са малки, при 60% - втори етап, при 70% - трети етап, когато на училище остават само децата от 1 до 4 клас, при 80% заетост на интензивните легла - ще се затварят бизнеси симетрично, освен аптеки и хранителни магазини.

Сега сме на етап едно, обяви Петков.

Премиерът анонсира 10 мерки за подкрепа. Остава 60 на 40, Проект "Патронажна грижа", проект "Запази ме", Проект за храна или основно материално подпомагане, през ББР програма Възстановяване, Фонд на фондовете - Възстановяване, през ББР - подкрепа за туризма, 9%ДДС, допълнителни схеми в туризма, компенсиране на загуби и възстановяване на средства за фирми и туроператори, новата мярка е етап 4 - тя е само за микро-, малки и средни предприятия. Ако се стигне до нея, ще има 20% безвъзмездна финансова помощ от средните приходи на бизнеса - в размер до 100 000 лв.

Броят свободните интензивни легла по области

Броят свободните интензивни легла по области

Основен индикатор за промяна на мерките

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова добави, че се очаква натоварване на здравната система заради Омикрон и не се знае как ще се развие.

Тя анализира свободните интензивни легла - някъде 70%, другаде 30%. След среща с РЗИ е поискано да се следи капацитетът на леглата, математически модел пък ще следи наличието на медицински персонал и неговата заболяваемост. Преминаването от етап 1 към етап 4 зависи от заетостта на интензивните легла, а от 3 до 5 дни се очаква да имат хората и бизнесът за обявявяне на мерки, обеща Сербезова.

Зеленият сертификат остава неприложим в етап 4, обяви министърът на здравеопазването.

7835 са леглата за неусложнена форма в страната, интензивните са 916, заети за неусложнена форма са 4460, заети за интензивно - 584, свободните за неусложнена форма са 3375, интензивни - 332. Максималният брой интензивни легла, които могат да бъдат разкрити при съществуващия брой на системата, е 1268, детските - 62. Четири области с по-голямо натоварване има в момента.

Асена Сербезова допълни и два нови момента в стратегията за борба с коронавируса. Първият е промяна в медийната политика, променя се информирането по отношение на разпространението на коронавируса и ползата от ваксинация и стимулиране на процеса. Една информационна кампания на лозунги за ваксинирани е непродуктивна и отблъсква, посочи тя.

В медийната кампания ще се включат медицински специалисти за позлата от ваксинацията - заснемат се видеоклипове на бременни, родили здрави деца, на хора с хронични заболявания.

Не се предвижда носене на маски на открито. Предвиждат се мерки на граничния контрол, но те не са записани в плана, тъй като зависят от коя зона влизат гражданите в страната. Всички останали мерки остават, както досега.

Трябват дългосрочни мерки за укрепване на визията за общественото здраве в България, включително и чрез здравните инспекции.

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%