През целия месец декември може да смените личния си лекар. Новият личен лекар ще може да ви лекува от датата на подписване на формуляра за избор. Това каза пред БНР Петя Сотирова - началник отдел "Информационен център" в НЗОК.

Самите формуляри могат да се вземат по няколко начина, но най-удобният е от сайта на Здравната каса. Хората могат да сменят личния си лекар и през юни, припомни Сотирова.

Над милион българи остават без личен лекар?

Над милион българи остават без личен лекар?

ГЕРБ обърна поглед към родното здравеопазване

"За да направи избор, пациентът трябва да отиде при новоизбрания лекар със своята здравноосигурителна книжка и формуляр за постоянен избор на личен лекар. Формулярът може да бъде закупен от книжарница за медицински формуляри, а може да бъде свален и от сайта на Здравната каса".

Проверка на обществената медия показа, че в част от книжарниците не знаят откъде се вземат формулярите за личен лекар. В книжарниците не знаят и по какъв ред могат да ги продават. Повечето търговци обясниха, че са чували, че такъв формуляр има само в 22-ри ДКЦ.

За смяна на личния лекар не е необходимо да се уведомява нито лекарят, който сменяте, нито Регионалната здравно-осигурителна каса, обясни Сотирова. Тя уточни, че формулярите могат да бъдат три типа според избора на пациента.

На сайта на Здравната каса има формуляри, които могат да бъдат изтеглени по електронен път. Три са видовете документи:

За постоянен избор на общопрактикуващ лекар.

За първоначален избор на общопрактикуващ лекар

За временен избор на общопрактикуващ лекар. Той е необходим, ако пребивавате за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният ви личен лекар.