Проблемът с агресията над медици става много голям и излиза извън системата на здравеопазването. Това заяви пред bTV д-р Николай Брънзалов - член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на БЛС.

Според него първият проблем е, че не се отдава нужното значение дежурният лекар да е в кондиция и да осъществява работата си в нормални условия.

Много дълго време е наслагвано в съзнанието на българина, че медицинската помощ е безплатна и че докторът е длъжен, посочи д-р Брънзалов.

Лекарите вече имат право да откажат лечение на агресивни пациенти

Лекарите вече имат право да откажат лечение на агресивни пациенти

Това е записано в Националния рамков договор за следващите 3 години

Той подчерта, че непрекъснато се говори за задължения на лекарите, работно време и бърза реакция, но никой не говорел какви са задълженията на пациентите.

Според него това е двустранен процес, който, за да се осъществи правилно, трябва да има доверие между двете страни. Не може да има доверие при агресия, категоричен бе лекарят.

Относно възможността на лекарите да отказват помощ той подчерта, че това не е прецедент у нас, а е упоменато в НРД.

Най-консервативната страна в Европа - Великобритания, отдавна е въвела правилото, че когато пациентът е агресивен спрямо лекаря, се дава сама спешна помощ - никакви допълнителни прегледи, посочи д-р Брънзалов.

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Болниците не били място за саморазправа и насилие