За създаване на ваксина трябва да се стъпи на медикаменти, които познаваме - още не знаем механизма на предаване на инфекцията на коронавируса. Нямаме достатъчно опит за създаването на ваксина срещу коронавируса. Това заяви пред БНТ проф. Богдан Петрунов - имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Очаквам евентуална втора вълна на разпространение на коронавируса, каза проф. Петрунов, който е бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Работи се в Европа, САЩ, Израел. Не е проблем да се създаде ваксина, да се докаже, че е безвредна и ефективна. Въпросът е в имунитета - създаване на клетъчен имунитет ще бъде разковничето. Вероятно ще трябва да се ваксинираме всяка година както при грипа, прогнозира проф. Петрунов.

Още сме далеч от нормалната ситуация, има увеличение на заболелите от коронавирус в Северна и Южна Европа. И днес има значителен брой на заразени от огнища на разпространение на вируса. Предвид това, че България е малка страна, разпространението може да стане бързо, заяви проф. Петрунов. Според него, ако не се обхванат 70-80% и да създадат колективен имунитет, опасността няма да отмине.

В Пловдив изследване показа, че около 2% от хората имат антитела, но никой не знае дали те са продуктивни. Подобно проучване е направено в Женева с 2400 души. Първата седмица има 7-8% защита с антитела, там се доказа, че не повече от 8-10% се създава колективния имунитет, каза проф. Богдан Петрунов.

Месеци, година са нужни за създаване на имунитет, смята той. Спазване на елементарни мерки, миене на ръцете, помага за предпазване. Вирусът се задържа във въздуха се задържа няколко часа, остава върху металните и пластмасови повърхности.

Бразилия с нов рекорд на заболели, 35 000 души за денонощие

Бразилия с нов рекорд на заболели, 35 000 души за денонощие

Властите твърдят, че всичко е под контрол

Според проф. Петрунов няма гаранция, че слънцето помага за борба с вируса - в Бразилия има по-високо слънцегреене, а там епидемията се разраства с небивали възможности.

Той смята, че масовото тестване трябва да продължи, но да е на определени групи. Да има най-висок процент на заболяване. Подходът трябва да бъде такъв - в райони, където има разпространение, там да бъде тестването.