Проф. Николай Габровски смята, че от самото начало на кризата с коронавируса се справяме разумно и добре.

В студиото на БНТ Габровски изтъкна факта, че страната ни била една от държавите с най-малко жертви. На практика България не е преживяла истинска първа вълна на коронавируса. Благодарение на медицинските специалисти не сме преминали първа вълна и бяха спасени десетки хиляди живота, посочи проф. Габровски.

В момента обаче като общество правим крачка назад, явни са всички показатели, посочи Габровски и подчерта, че контролът над епидемията е в изолацията и ваксинацията.

"Нашият проблем се казва COVID-19 и няма друго име, но до тук се справяме добре."

Въпреки че през изминалата една година лекарите са научили много, все още няма начертана карта и лекарите все още се борят само нещо непознато. В новите варианти на вируса младите са неговата цел.

Той уточни, че изолацията няма да помогне вирусът да изчезне, но ще спомогне за ограничаване броя на заболелите. Само ваксината ще даде този общ имунитет, който да спре разпространението на заболяването, отбеляза зам.-директорът на "Пирогов".

В "Пирогов" положението с COVID-19 e доста тежко. В момента в болницата има над 450 пациенти с коронавирус, 55-56 пациенти са в реанимационните отделения и почти всички са интубирани.

От днес в "Пирогов", както в събота и неделя ще има ваксинационни пунктове за ваксинация с "Астра Зенека".