Има недостиг на легла, но въпросът е, че няма кой да лекува и гледа болните. За това предупреди в сутрешния блок на БиТиВи директорът на болница "Св. Екатерина" проф. д-р Генчо Начев. Медицински специалисти няма откъде да се намерят и не могат да бъдат внесени. Сериозно не достигат медицински сестри, чиято роля не може да се замени от ролята на болногледачите.

Кадровият проблем не е от вчера и преди COVID пандемията имаше такъв проблем. Самият факт, че се стигна дотук, показа, че проблемът не е от вчера, посочи Начев.

В началото на кризата политическите решения бяха навременни и точни, според оценката му. За съжаление след това мерките се облекчиха и виждаме какво се случва. Според Начев, грешка е било да се даде възможност за много мнения и всеки си е позволил да говори нещо, без да си дава сметка за последствията.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Октомври е зле - това е факт. Но това е само е върхът на айсберга, защото обхващането на населението е много по-високо от това, което получаваме като цифри, обясни проф. Начев.

Проф. Начев не приема лекарите, които отказват да лекуват болни пациенти от коронавирус. Ако професията е призвание, никога не биха се отказали, не защото сме се клели, а защото, ако е призвание, ти живееш с тази професия, подчерта проф. Начев.

В болница "Св. Екатерина" в момента вече няма свободни легла за пациенти с коронавирус. Според него е важно в лечението срещу коронавируса да се взимат лекарства срещу тромбообразуване.

Нов скок на заразените с коронавирус у нас - 2891

Нов скок на заразените с коронавирус у нас - 2891

29 души са починали

Проф. Генчо се чувства добре след изкараната инфекция, тежкият период е минал. Единственият симптом бил кашлицата и не е усетил останалите симптоми. Лечението му с медикамента "Ремдесивир" било ефикасно, въпреки че лекарите се колебаели дали да го включат, защото има странични ефекти.

Определено беше трудно, призна проф. Начев.