Не можем да говорим за нов подвариант на коронавируса, който да е набрал скорост в Китай. Това не е особено опасно за нас, защото сме на същия подвариант и второ - при нас активното циркулиране на вируса създаде достатъчно подлежащ имунитет. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БиТиВи.

Данните от Китай са доста ограничени, но в последно време има направени проби, които показват B.A.5 на коронавируса, който доминира и у нас, обясни проф. Христова.

По думите ѝ активно се обсъждат мерките на национално и местно ниво, като може да се направи нещо, за да се ограничи разпространението на вируса. В България няма нищо тревожно с COVID-19, но това положение може да се промени, предупреди тя. Заболеваемостта в цял свят и у нас спада, като само в Япония има нарастване на случаите на инфекцията.

"Пикът на коронавируса, а и на респираторните заболявания е твърде вероятно да бъде в края на януари и началото на февруари, но това няма да бъде стрес за здравната система, която е подготвена и има опит", категорична бе проф. Ива Христова.

Тя настоя за засилване на мерките в няколко посоки - носене маски на летищата и в самолетите, както и по-специални маски с филтър за хората, които идват от Китай.

253 са новите случаи на коронавирус у нас

253 са новите случаи на коронавирус у нас

Трима са починали, а излекуваните са 160