Голямо предимство на РНК ваксините срещу коронавируса (такива са препаратите на Pfizer и BioNTech и Moderna - б.р.) е, че те могат да еволюират в хода на пандемията и чрез тях да се противодейства и на нови мутации на коронавируса, като тази, която в момента се наблюдава във Великобритания.

Това заяви пред БНТ проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Ваксината на "Пфайзер", която вече е одобрена за използване в ЕС, се основава на РНК, дава на клетките в организма ни информация за производството на антигени и така се създава имунен отговор, който предпазва от заболяване, обясни проф. Петрова.

Ваксината е подходяща за всички възрастови групи, но няма нужда хората под 16 години да се ваксинират. Тя е насочена основно към възрастните хора и рисковите групи, но най-желателно е да се ваксинират хора с хронични заболявания и сърдечно-съдови проблеми.

Засега ЕК преценява, че рисковете от самото заболяване са много по-сериозни отколкото от ваксината, категорична е проф. Петрова.

По-рано днес учени от БАН излязоха със становище, че при липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавируса, единствената възможност за противодействие на инфекцията, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, е ваксината. Проф. Пенка Петрова е сред неговите автори.

БАН препоръчва ваксинацията да се обсъди с личния лекар

БАН препоръчва ваксинацията да се обсъди с личния лекар

Да се съобразят с паспорта на ваксината