Поне 3 от разработваните 165 ваксини срещу COVID-19 към момента са в трета фаза на изпитания. Регистрирането на ваксините става след приключването на третата фаза. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По-рано главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се използва в Европа, тъй като няма завършена трета фаза за доказване на безопасност.

"Стъпките за създаването на всяка ваксина са едни и същи. 165 са ваксините досега, като от тях поне 3 са в трета фаза на клинично изпитване, те създават имунен отговор. На дневен ред е да се потвърди, че те са безвредни и дали могат да ни предпазят от COVID-19." - коментира проф. Александрова в предаването "Денят ON AIR".

По думите ѝ никой все още не знае какво ниво на имунен отговор трябва да има човек, за да бъде защитен от коронавируса.

"При създаването на тази ваксина учените не стъпиха на съвсем празно пространство. При предишната голяма епидемия от свински грип ваксината също беше създадена в рамките на 6 месеца, тъй като имаме голям опит." - подчерта тя.

Проф. Александрова поясни, че не става дума само за бързина, а за постигане на търсения резултат.

"Китай подготви две ваксини, една от които още през пролетта получи разрешение за приложение при военните. Има още немалко ваксини, които още не са влезли в клинични изпитвания. Не е само въпрос на бързина, но и на това да се получи търсената цел." - подчерта тя.

Според нея е трудно във високотехнологичния 21 век да приемем, че трябва да се върнем към мерки, които са били използвани преди столетие.

"Важно е как ваксината ще се държи в реалния живот, а не само в клиничните изпитвания. Университетът в Оксфорд и "AstraZeneca" казаха, че до края на годината да започнат да предоставят ваксини, ако всичко е наред. Целта на СЗО е до края на следващата година да бъдат осигурени за най-застрашената част на населението." - подчерта вирусологът.

Тя посочи, че докато нямаме ваксина, не бива да се успокояваме предварително и трябва да спазваме всички мерки.

"Целият свят няма голям опит, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията информира, че малките деца са по-малко от 5% и те имат по-малък риск да развият тежко заболяване. Изследване в Китай показа, че юношите по-рядко се разболяват. Проучване в Корея пък сочи, че при децата до 10 г. шансът да разпространят заболяването е 50% по-малък, отколкото при възрастните. При децата със симптоми над 10 г. обаче шансът е също толкова голям да заразяват, колкото и възрастните." - обясни проф. Радостина Александрова.

Тя посъветва да носим маски на места, където не можем да пазим дистанция, особено в затворени пространства.