Има научни данни, които сочат, че захарният диабет вероятно понижава протективния ефект на ваксините срещу COVID-19. Въпреки това ваксините предпазват пациентите с диабет от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и последващи усложнения за здравето, в т.ч. такива, свързани с основното заболяване. По тази причина страдащите от диабет трябва приоритетно да завършат своя първичен ваксинационен курс, като не отлагат и бустерната ваксинация. Кога е най-подходящият период за имунизиране и коя ваксина да изберат хората със захарен диабет, могат да консултират със специалиста, който ги наблюдава. Това заяви ръководителят на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Александровска" проф. Здравко Каменов по дискусия за ваксинацията срещу COVID-19 при лица с различни заболявания, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Той обясни, че от една страна COVID-19 повишава риска от развитие на диабет, включително и след преминаването на острата фаза на инфекцията, а вероятността за влошаване на диабета заради COVID инфекцията е значително по-висока. Проф. Каменов допълни, че от друга страна, захарният диабет, особено когато е декомпенсиран, влошава прогнозата на протичането на COVID.

За 4-та доза ковид ваксина за рисковите групи и кампания призова Симидчиев

За 4-та доза ковид ваксина за рисковите групи и кампания призова Симидчиев

Има тенденция на намаляване на тежките случаи на прекарване на ковид

Той посочи още, че пациентите с диабет много често имат придружаващи сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, усложнения като синдром на диабетното стъпало, увреждане на бъбреците, на очите и др. последици от диабета, които са предпоставка за по-тежко боледуване - често пъти изискващо болнично лечение. Здравко Каменов отбеляза, че оптималният гликемичен контрол е от изключително значение по отношение по-добрия изход при боледуване от COVID-19.

"Единственото ефективно средство за превенция на тежко протичаща коронавирусна болест за тези пациенти остава ваксинацията, като не бива да бъдат пренебрегвани и правилата за социална дистанция и грижата за основното заболяване", каза още шефът на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Александровска".

"Вирусът се изменя и първичната ваксинация при всички хора вече не е така ефективна, както беше при по-старите варианти на SARS-CoV-2. Това отслабване на ефективността обаче е незначително и, ако някой се чуди дали да се ваксинира сега, със сигурност е добре да го направи", заяви той по отношение на ефективността на ваксините при Омикрон варианта на COVID-19.

Комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип - най-рано догодина

Комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип - най-рано догодина

Ваксини срещу подвариантите на Омикрон се очакват наесен

По време на дискусията стана ясно още, че защитата, която ваксинацията ни дава срещу тежко протичане на заболяването, остава висока поне 4 месеца след поставена бустерна доза.

Над 800 общопрактикуващи лекари от цялата страна вече участват в онлайн събитията, организирани от здравното министерство и Националната платформа за комуникация в здравеопазването CredoWeb в рамките на информационната кампания "+мен" на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.