Европейската агенция по лекарствата (EMA) работи за евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през септември. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов в интервю - част от кампанията "Плюс мен" на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Той обясни, че компаниите производители провеждат предклинични и клинични изпитвания на различни варианти на ваксините - моновалентни, бивалентни, както и различни комбинации на подвариантите на Омикрон.

По думи на Богданов към момента най-много данни има за адаптирани ваксини спрямо подварианта ВА.1 на Омикрон, като се очаква първоначално именно тези ваксини да получат разрешение за употреба, а впоследствие и такива спрямо ВА.4 и ВА.5.

В 1/3 от страната отново се въвеждат COVID мерки от понеделник

В 1/3 от страната отново се въвеждат COVID мерки от понеделник

Засега това са областите София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник

На този етап обект на оценка от ЕМА са данните за адаптирани ваксини на двете разрешени за употреба РНК ваксини, от които България очаква доставки септември, посочи шефът на ИАГ.

Той е категоричен, че дори при нововъзникващите варианти на коронавируса разрешените за употреба ваксини продължават да са високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, предпазване от тежко протичане на заболяването и смърт.

Богданов обясни, че финалната оценка на ЕМА и на лекарствените регулатори извън ЕС ще покажe до каква степен новите адаптирани ваксини ще демонстрират по-висока ефективност спрямо използваните към момента.

ЕС препоръчва втори бустер срещу COVID-19 за хората над 60 г.

ЕС препоръчва втори бустер срещу COVID-19 за хората над 60 г.

Заради нов скок на новозаразените в цяла Европа

Според него ранното прилагане на втора бустер доза от наличните към момента ваксини в ЕС е изключително важно за най-рисковите групи, с цел предотвратяване на тежко заболяване и запазване на капацитета на здравната система.

Такъв подход би имал най-голям ефект в държави като България, където вълната BA.4/5 започна и все още не е достигнала своя връх, посочи той, като мотивира мнението си и с актуализираните препоръки на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата.

Двете институции потвърждават, че хората на възраст над 60 години и медицински уязвимите популации остават изложени на най-висок риск от тежко протичане на заболяването, а по-ниският брой на лица със завършен ваксинационен курс у нас спрямо останалите държави от ЕС определят необходимостта от продължаване на кампанията за първична ваксинация и приложението на първа бустер доза, за бъде защитена максимална част от населението.

Относно очакванията, че през есента на пазара вече ще има и комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип, директорът на ИАЛ уточни, че изпитванията на такъв препарат са на много ранен етап и не се очаква такава да бъде налична до края на 2022 г.

По-силни срещу COVID-19: Бустер за ефективен имунитет

По-силни срещу COVID-19: Бустер за ефективен имунитет

Не допускай случайността да диктува твоето здраве!