Промяна в договарянето на онколекарства предстои от 2018 година. Това стана ясно от думите на изпълняващия длъжността управител на Здравната каса д-р Димитър Петров пред БНР.

Процедурата ще стане централизирана, като търговете за медикаментите ще прави Министерството на здравеопазването, а отстъпките ще се договарят от Здравната каса.

Пациентски организации не вярват, че лекарства ще има за всички онкоболни

Пациентски организации не вярват, че лекарства ще има за всички онкоболни

Не приемат дискриминацията на онкопациенти по признаци като пол, ръст и тегло

И още една промяна от догодина прие надзорът на касата. Болниците ще имат възможност да избират между няколко системи за дозиране на онколекарствата, каза изпълняващият длъжността управител на НЗОК д-р Димитър Петров.

Окончателно: Касата ще плаща за онкоболните до определени килограми лично тегло

Окончателно: Касата ще плаща за онкоболните до определени килограми лично тегло

Въпреки обещанията...

Със смесителите ще приложим текст в Националния рамков договор, че болниците са задължени да прилагат планиране с оглед оптимално недопускане на излишъци на лекарства, които се изхвърлят. Това може да става чрез ръчно планиране, полуавтоматизирани системи или автоматизирани,тоест оставяме и трите възможности. Полуавтоматизираните не са задължителни на този етап. Има съпротива от болниците най-вече, твърди временният управител на Касата.

Д-р Димитър Петров каза пред общественото радио, че е частично изненадан от подадената миналата седмица оставка на д-р Глинка Комитов от поста управител на НЗОК.

Преди заседанието на Надзорният съвет на Касата председателят на Надзора Кирил Ананиев уточни, че всяка парламентарна група може да предложи своя кандидатура, но не е задължително Народното събрание да изслушва подалия оставка управител на Касата Глинка Комитов.

Шефът на НЗОК не посочва мотиви за оставката си

Шефът на НЗОК не посочва мотиви за оставката си

Глинка Комитов е депозирал оставката си в в НС вчера след 17.00 часа

Припомняме, в заявлението за оставката на д-р Комитов нямаше мотиви.