Протест на здравни работници от цялата страната, организиран от Синдикат "Защита", подкрепен от КНСБ и КТ "Подкрепа", се състоя пред Министерство на здравеопазването в рамките на час. Искането - да се върнат 1000 лв. за работещите на първа линия в условията на коронавирус. След час представяне на исканията, хвърляне на дребни стотинки пред МЗ, пускане на звук на линейка, викове "Оставка!", а накрая и питане към Румен Радев - "Кой предложи Кацаров за здравен министър?", протестиращите лекари, санитари, шофьори, мед. сестри, тръгнаха към Министерски съвет и Народното събрание, за да изкажат исканията си и пред техните представители.

Протестът на медиците в София започна малко преди 11 часа. Основният призив към събралите се от Кюстендил, Враца, Търговище, Велико Търново, София и други, беше да се отстояват исканията за достойно и справедливо възнаграждение. Плакатите гласяха - Аз съм лекар, не издавам фалшиви болнични, задаваха се и въпроси - "Политически ли сме платени?" Днешният протест лекарят от Спешна помощ-София д-р Даниела Николова определи като предупредителен, ще се изчака, а после ще се решава дали да има други и какви протести. "Пак ще дойдем, ако трябва, но няма да предадем принципите си", категорична е Николова.

"Ще преминем през ефективни стачни действия с всички ефективни методи", гласяха скандиранията. На протеста се търсеше и Мая Манолова - "Къде е Мая, нали миналата година караше сестрите да се катерят по прозорците", чудеше се лекар, присъстващ на протеста.

Протестиращите бяха категорични, че новата методика за определяне на плащането на 1000 лв. на свършена работа - по 11 ст. на час - ги "обижда".

Красимир Митов, председател на синдиката "Защита", призова пред МЗ да дойдат всички синдикати, без разлика дали са малки, големи или казионни, всички сестри, фелдшери, санитари и да бъдат единни.

Последваха викове - "Оставка, Кацаров", "Не затваряйте прозорците", "Подхвърлят ни жълти стотинки партиите на статуквото, няма такива заплати в ЕС".

КНСБ пита Кацаров защо медиците от Спешна помощ не са получили парите за COVID

КНСБ пита Кацаров защо медиците от Спешна помощ не са получили парите за COVID

Готови са да организират стачни действия

След като протестиращите видяха, че в МЗ затварят прозорците, протестираща жена взе микрофона и завика: "Министърът не иска да ви чуе, той е на климатика, не знае какво е да се качиш на линейката и да я караш без климатик, къртовски труд". Някои поискаха дори здравният министър да скочи от прозореца, тъй като "можели да го спасят".

Бе изчетена и декларация към "глухите депутати" от всички парламентарни групи, към председателя на НС - исканията им да се върнат 1000 лв., да се преразгледат клиничните пътеки, професията да мине в първа категория, отделно заплащане за нощен труд и други.

След като никой от МЗ не обърна внимание на протеста, те блокираха и бул. "Мария Луиза" за кратко и след това потеглиха към сградата на Министерски съвет.

Медици от Центровете за спешна помощ протестираха и в градовете Русе, Бургас и Варна.