Делегатите на 74-тият събор на БЛС са категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба 4 и които към момента са в етап на обсъждане. Според тях подобна мярка е необоснована, неразумна и нерационална, като това би нарушило правата на пациентите и ще възпрепятства лекарите в изпълнението на служебните им задължения. С това си решение делегатите препотвърдиха позицията на Националния съвет на БЛС от 16 април 2022 г., съобщиха от съсловната организация.

От Българския лекарски съюз припомнят, че представено от тях преди дни проучване показва, че Европейската практика е хартиената рецепта да важи паралелно с електронната. "Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват едновременно хартиена и електронна рецепта. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните успели да достигнат над 90% използваемост на електронната рецепта, но без въвеждането на забрана за използването на хартиената такава", допълват от БЛС.

Хартиената рецепта остава засега

Хартиената рецепта остава засега

МЗ разглежда всички становища, които са получени

Лекарите питат защо хартиените рецепти важат в Европа, а у нас все още се обсъжда тяхното пълно отпадане. Те заявяват пълната си подкрепа за дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването и отнемането на права на лекари и пациенти.

Затова 74-тият Събор на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната. "Лекарят е лекар във всеки един момент, не само в работно време, пред своя компютър", подчертават от Българския лекарски съюз.