Във ВМА проверяват системите за кислород. В края на седмицата ще стане ясно какво е състоянието на системите. Това заяви началникът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски пред БНТ.

Повод за тази проверка е пожарът в другата голяма болница у нас - "Пирогов", при който загинаха двама души. Основната версия, по която се работи, е запалена цигара от пациент в болничната стая.

По думите на проф. Мутафчийски и тяхната болница не е имунизирана от подобни случаи. "Има пациенти, които нарушават правилата с употреба на алкохол, тютюнопушене в стаите, стигали сме до дисциплинарно изписване", каза началникът на ВМА.

Днес ВМА отбелязва 128-мата годишнина от създаването си. Болницата посреща празника си обновена, излъскана и гледаща напред, заяви директорът на ВМА.

Той изтъкна ремонта на повече от десет клиники с нова апаратура, но не скри, че имат проблем с кадрите. "За съжаление, проблемът с кадрите е много съществен в страната. Затова и приоритет на моя екип е как да задържим кадрите", категоричен е проф. Мутафчийски. 

Работи се по версията за запалена цигара за пожара в "Пирогов"

Работи се по версията за запалена цигара за пожара в "Пирогов"

Не ставало въпрос за взрив, потвърди Младен Маринов

Припомняме, при инцидента в "Пирогов" загинаха двама души, а 32-ма бяха евакуирани. До момента няма яснота какво причини взрива на кислородната система.

Около 3.45 часа рано сутринта на 27 ноември в стая във Второ вътрешно отделение в "Пирогов" взрив на кислородна бутилка причини пожар. При инцидента загинаха двама пациенти на 55 и 68 години, а в опасност е бил живота на други 80.

Заради създалата се ситуация болницата откри гореща линия за близки на пациенти от отделението, на която те могат да получат информация за състоянието им.

По време на заседанието на министерския съвет премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че няма да се окаже, че в стаята се е пушело. По-късно стана ясно и че Столичната община е изпратила екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция", както и екипи на главния архитект, които участват в обследването на сградата.

От ДАМТН заявиха, че те не контролират кислородната система.