Инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност. Това заявяват от на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Съоръженията с повишена опасност са описани и изброени изчерпателно в глава 5, чл. 32 от Закона за техническите изисквания към продуктите, като в текстовете не присъстват инсталации, такива каквато се взриви тази нощ в болница "Пирогов".

Затова и от ДАМТН заявяват, че не се осъществява технически надзор над такива инсталации.

Цигара, искра, късо съединение - причини за взрива в "Пирогов"?

Цигара, искра, късо съединение - причини за взрива в "Пирогов"?

И.д. шефът Николай Габровски изключва техническа причина за пожара

ДАМТН осъществява технически надзор на стационарно монтирани съдове, работещи под налягане за съхранение на течен кислород. С такива съдове са оборудвани повечето големи болнични заведение в страната, включително и в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Там има два такива съда за течен кислород, които са инсталирани в отделно помещение, което не е в обхвата като територия и като причина за инцидента от днес.

Съдовете се проверяват по план веднъж на четири години. На съдовете е извършен технически преглед в установения срок и заключението е "годни за експлоатация", посочват от Държавната агенция.

Припомняме, време на заседанието на министерския съвет премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че няма да се окаже, че в стаята се е пушело. 

Главният прокурор Сотир Цацаров нареди следователи от Национална следствена служба да разследват пожара.