Никой не е видял какво е предизвикало снощния взрив в УМБАЛСМ "Пирогов", при който загинаха двама пациенти, съобщава bTV.

На брифинг на ръководството на болницата днес по обед стана ясно, че последната проверка на системата за подаване на кислород не е регистрирала проблеми.

Няма пряк свидетел, очевидец, който да ни каже каква е причината - цигара, искра или късо съединение, обясни и.д. директор на лечебното заведение Николай Габровски. Той посочи, че извършените обследвания на Второ вътрешно отделение са установили, че няма опасност за сградата - най-сериозно пострадалата стена била само напукана.

Габровски беше категоричен, че не е била взривена кислородна бутилка.

Цацаров нареди разследване на пожара в "Пирогов"

Цацаров нареди разследване на пожара в "Пирогов"

Следователи на НСлС извършват оглед на местопроизшествието

Тази система е изключително строго контролирана - ежемесечно от сертифицирана фирма, която отговаря за медицинските газове в болницата, подчерта той.

По негови думи в болницата има служител, който всеки ден следи състоянието на въпросните системи. Не е проблем или авария на системата, заключи Габровски, допълвайки, че при вчерашната проверка на инсталацията не са били установени неизправности.

Припомняме, около 3.45 часа снощи в стая във Второ вътрешно отделение в "Пирогов" взрив на кислородна бутилка причини пожар. При инцидента загинаха двама пациенти на 55 и 68 години, а в опасност е бил живота на други 80.

Премиерът за инцидента в Пирогов: Дано някой не е пушил

Премиерът за инцидента в Пирогов: Дано някой не е пушил

Ананиев доволен, че имало адекватна реакция и не е станала по-голяма беля

Заради създалата се ситуация болницата откри гореща линия за близки на пациенти от отделението, на която те могат да получат информация за състоянието им.

По време на заседанието на министерския съвет премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че няма да се окаже, че в стаята се е пушело. По-късно стана ясно и че Столичната община е изпратила екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция", както и екипи на главния архитект, които участват в обследването на сградата.

Главният прокурор Сотир Цацаров нареди следователи от Национална следствена служба да разследват пожара.