Животът винаги побеждава и кризата с коронавируса ще се отрази повече на хората, които са пострадали, от хората които не са пострадали. Това заяви психологът Росен Йорданов в сутрешния блок на БНТ.

Усещането за контрол се възстановява чрез насищането на информация, опит и практики. Обществото е като човека - възпитанието е труден процес, но трябва да има както морков, така и тояга в спазването на мерките, настоя психологът.

Той обясни, че в настоящата ситуация хората реагират в страх за здравето си, а други пък отричат, че има коронавирус. Ние се доверяваме на хора, които са ни емоционално близки и го правим, за да възстановим усещането си за контрол, посочи Йорданов.

По думите му понякога човек изтегля късата клечка и въпреки наличието на съпътстващи заболявания усложнява състоянието си. Живеем в среда, в която доверието в институциите е силно подкопано и в такава ситуация авторитетите трябва да бъдат изключително сериозни, изтъкна психологът.

Няма как всичко да бъде под контрол, но подценяваме друг аспект - проблемът с медицинския персонал. Тези хора не са супермени, а са живи хора и са изтощени, като са подложени на всякакви стресови ситуации и реакции, предупреди Росен Йорданов.

Мангъров влезе в Щаба, Борисов иска хората да се успокоят

Мангъров влезе в Щаба, Борисов иска хората да се успокоят

Мангъров: Личните лекари да спрат да се крият