Практиката показва, че епидемията на птичи грип тръгва обикновено от ферми с ниска хигиена, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Те припомнят, че птичият грип съществува естествено в природата. Опитът от избухването на епидемия преди години обаче показа, че лоши практики и ниски хигиенни норми са основната причина болестта да вземе застрашителни размери.

Хиляди умъртвени патици и кокошки в Пловдивско заради птичия грип

Хиляди умъртвени патици и кокошки в Пловдивско заради птичия грип

Засега няма регистрирани хора

Тогава стана ясно, че употребата на птичи торове или птичи изпражнения като храна в рибни ферми и в селското стопанство е един от източниците на разпространение на заразата в Югоизточна Азия.

Страхове заради птичия грип и в Гърция

Страхове заради птичия грип и в Гърция

Открит е мъртъв див лебед в делтата на река Марица

Освен това от БДЗП подчертават и друг интересен факт - възникналите огнища на заразата съответстват до голяма степен на трасетата на търговските пътища и нямат припокриване с миграционните пътища на дивите птиците. С други думи намесата на човека има много по-голямо отношение към бума на инфлуенца.

Към момента експертите от БДЗП не са регистрирали масова смъртност сред дивите птици.

За овладяването на ситуацията е необходимо стриктно спазване на превантивните мерки, съветват експертите. Така например високите санитарни норми във фермите и стопанствата са ключът за спиране на разпространението на птичия грип.

 Забраниха лова на пернати в цялата страна

Забраниха лова на пернати в цялата страна

Заповедта е в сила до второ нареждане

Наложената забрана за лов на птици също е важна мярка, която ще намали риска от контакт с болни птици и разпространение на заразата. Тази мярка ще ограничи и риска от контакт на хора с вируса, което повишава риска от възникване на нови и опасни мутации.

Експертите предупреждават хората, които имат лични стопанства и отглеждат птици, да сигнализират, ако забележат необичайно поведение или умрели птици, както и да спазват висока лична хигиена, като измиват редовно ръцете си със сапун.

Гражданите могат да подават сигнали за болни или мъртви птици в цялата страна на спешния телефон за сигнали на Българска агенция по безопасност на храните - 0700 122 99 или на спешната телефонна линия - център 112, където сигналите за диви птици ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителна агенция по горите.