От днес, 25 октомври 2021 г. всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система https://www.his.bg/, съобщи "Информационно обслужване".

Документът е разработен в много кратки срокове от 4 дни. Удостоверението ще важи само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница.

Гражданите, които желаят да получат удостоверение за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19. Те ще получат специален SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.

Зелен сертификат ще има и за преболедувалите с направен антигенен тест

Зелен сертификат ще има и за преболедувалите с направен антигенен тест

Това съобщи здравното министерство

Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни (1 година) от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19. Валидността на удостоверенията за преболедуване на COVID-19 беше удължена от 6 на 12 месеца с изменение от здравния министър Стойчо Кацаров.

Гражданите, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в COVID регистъра, ще продължат да ползват европейския зелен сертификат. Въпреки че съгласно Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент продължителността на сертификата за преболедували с доказан PCR тест е 180 дни, във връзка с новите противоепидемични мерки за територията на България, неговата валидност е удължена до 365 дни от датата на първия положителен тест.

Общо 1.470 млн. е броят на изтеглените зелени европейски сертификати до този момент. От обявяването на епидемичните мерки на 19.10.2021 г. до този момент гражданите са изтеглили над 550 000 сертификата.

Днес в часовия диапазон 9.00-10.00 ч бе постигнат рекорд по изтеглени сертификати - 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 000. От тях 13 000 са удостоверения за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20% от всички изтеглени документи.