От днес се възстановяват т.нар. "зелени коридори", с цел поставяне на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на фази I - IV, съобщават от здравното министерство. 

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов изпрати указания до председателите на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини.

Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.

Борисов: Пускайте чакащите за ваксини

Борисов: Пускайте чакащите за ваксини

Решението за "зелените коридори" трябва да се вземе до обяд, обясни Ангелов

Припомняме, че с решение на Министерски съвет се направи изменение на Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I - V. Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията "АстраЗенека" от 25.02.2021 г. до 28.02.2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I - IV беше временно преустановена.

Днес в страната бяха доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина, което позволява възстановяване в цялост на ваксинационния процес. Регионалните здравни инспекции вече са получили разпределените им дози.

По 30 дози получават джипитата от доставката на "Астра Зенека"

По 30 дози получават джипитата от доставката на "Астра Зенека"

Това съобщи директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов нареди на здравния министър Костадин Ангелов да пуснат зелените коридори и чакащи за ваксина да се имунизират. 

След това стана ясно, че от днешната доставка от ваксината на "Астра Зенека", джипитата ще получат по 30 дози. 

Вчера шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че връщат "зелените коридори" при по-големи количества ваксини.