Започнала е работа по изработване на концепция за изграждане на нова система за приемане на спешни повиквания и управление на ресурсите към службите за спешно реагиране. Работата е започнала със заповед на министрите на здравеопазването и вътрешните работи, стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол.

Новата система ще е базирана на единна реформа.

Нуждата от нея се базира на изводите от отчетени грешки в комуникацията между лекарите и координационните центрове, като през 2015 година е възстановено обаждането за спешна медицинска помощ и през телефон 150. Именно поради отчетените проблеми в системата на 112 е взето решение за изграждане на нова система за повивания, стана ясно още от думите му.

Целта, по думите на Ананиев, е подобряване на услугата Единен европейски номер 112 на територията на страната. За създаването на Концепцията работната група ще обсъди всички възможни варианти, които ще доведат до подобряване на дейността по приемане и предаване на обажданията за спешни повиквания, допълни Ананиев.