Работодателят може да получава информация по електронен път от НОИ за издаден болничен, а службите по трудова медицина да контролират дали съответният работник се лекува.

Това заяви пред БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Лекарският съюз подкрепя работодателите за становището им първите три дни болнични да се плащат от държавата, стана ясно от думите на Брънзалов. 

Държавата не иска да плаща болничните
Обновена

Държавата не иска да плаща болничните

А и явно няма пари за това, по думите на Деница Сачева

В същото време общопрактикуващите лекари смятат, че темата с "фалшивите болнични" се преекспонира. Целият проблем според д-р Брънзалов тръгва от първите три дни на болничните. Според БЛС те трябва да се плащат "от този, който прибира парите от осигуровките".

"Не приемаме израза "фалшив болничен лист", каза д-р Николай Брънзалов. Досега поне аз, а пък не знам и някой от моите колеги да го е видял как изглежда. Взе да се повтаря този израз и хората започнаха да свикват с него", допълни Николай Брънзалов. 

Горанов предложил да не се плаща първия ден болничен

Горанов предложил да не се плаща първия ден болничен

Патриотите отричат те да са автори на идеята

Еднолично никой - било то човек или организация, не може да определи дали даден болничен лист е "фалшив", ако той не кореспондира директно със здравословното състояние на пациента, подчерта д-р Брънзалов. Лекарят няма нищо общо с последващия контрол за това какво прави пациентът, след като излезе от кабинета му, категоричен е той.

"Лекарят, който издава болничния лист, ние не можем да се съгласим, че трябва да осъществява контрола върху режима", каза той.

Според д-р Брънзалов службите по трудова медицина трябва да анализират за повишаването на заболеваемостта в съответната фирма. "Защо не и да се верифицира болничният лист, издаден от някой друг лекар", запита той. 

По-кратки болнични и граничарите да проверяват дали не пътуваме болни
Обновена

По-кратки болнични и граничарите да проверяват дали не пътуваме болни

И в Закона за здравето предлагат промени за наказание

Д-р Николай Брънзалов се позова на данни, че най-много болнични се издават във фирмите с персонал до 9 души и в такива над 500, сочи статистиката.

Той призова службите по трудова медицина да анализират високия процент заболеваемост в някои предприятия.

Заплащането на първите три дни от болничния от работодателите е била временна кризисна мярка отпреди десет години и тя е останала постоянна. По думите на д-р Брънзалов работодателят заедно с работника вече е платил процента осигуровки за болничните.

Заместник-председателят на Лекарския съюз подчерта, че становището на общопрактикуващите лекари се базира на статистика. Заболеваемостта нараства с възрастта. За повишаването на заболеваемостта у нас има обективни причини - застаряващото население, посочи Николай Брънзалов. Най-много болнични се издават не по празниците, а в периода на сезонния грип - през януари и февруари, уточни той.