Темата за изплащането на първите три дни болнични стои на дневен ред, но към настоящия етап държавата не подкрепя идеята тя да изплаща първите три дни болнични. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред журналисти.

Причините са - "работа в условия на ограничен бюджет". Увеличаването на разходите за такъв тип плащания за болничните поставя въпроса за това, откъде ще дойдат приходите, поясни Деница Сачева.

Припомняме, че идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов, на което синдикатитте веднага скочиха и предложиха като контра работодателите да заплащат не първите три, а първите пет дни.

Работодателите припомниха обаче, че отдавна настояват за преразглеждане на тази антикризисна мярка, приета преди десет години за срок от две години, но продължаваща и до днес. АОБР дори обявиха, че напускат.

Синдикатите предлагат работодателите да плащат 5 дни от болничния

Синдикатите предлагат работодателите да плащат 5 дни от болничния

От КТ "Подкрепа" настояха Борисов да свика спешно НСТС

Тристарнния съвет за национално сътрудничество, докато проблемът не се обсъди и НОИ да си поеме задълженията към обществото.

Социалният министър коментира реакцията на лекарите по темата като нормална, тъй като и тя е съгласна че не трябва да се слага акцент само върху лекарите, които издават фалшиви болнични.

Лекари предлагат НОИ да изплаща пълния размер на болничните

Лекари предлагат НОИ да изплаща пълния размер на болничните

Те настояват и болничните да се изпращат директно на работодателите от болниците

Очаква се в Националния съвет за тристранно сътрудничество да бъде получен доклад от комисиите.

Според Сачева трябва да се работи по отношение на контрола и превенцията при издаването на фалшивите болнични.

"Ако хората взимат болнични, без да имат нужда от тях, или работодателите злоупотребяват с тях, аз не виждам как мярката с прехвърлянето на средствата от работодателите към държавата ще реши проблема", посочи Сачева.

На 463 млн.лв. са нараснали разходите за болнични за 3 години

На 463 млн.лв. са нараснали разходите за болнични за 3 години

Най-често боледуваме 7 дни от бронхит и вирусна инфекция

Дадени са различни сигнали в прокуратурата и все още се очакват резултатите по темата за фирмите, които източват системата на НОИ с фалшиви болнични.

Министър Деница Сачева не иска да спекулира и с темата за втората пенсия. В момента е възложено да се направят изчисления от експертите.

Тя обясни, че днес има среща с фондовете и ще изслуша всички гледни точки и мнения. Все още не мога категорично да ви кажа, но това, което обявихме, е, че аз ще настоявам за намаляване коефициента на редукция на осигурените, обясни изтъкна Сачева.

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Първият ден болничен няма да се плаща