Разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване са нараснали за периода 2016 - 2019 г. от 253 милиона лв. на малко под 463 млн. лв.

Това каза на брифинг в Министерски съвет социалният министър Деница Сачева, която представи анализ за причините за нарастване на изплатените от държавното обществено осигуряване на обезщетения за временна неработоспособност.

Анализът сочи, че има нарастване на общия брой издадени болнични листове за временна неработоспособност поради общо заболяване. За 2018 година те са 2 млн. 243 хиляди. За 9 години ръстът на болничните е с 52.2%.

Увеличават се изплатените от държавното обществено осигуряване работни дни поради общо заболяване. Отчетеният ръст е с 36.7%. Нарастват броят на осигурителните дни - 134%.

Работодателите категорично против да плащат първите три дни от болничния

Работодателите категорично против да плащат първите три дни от болничния

Притеснение са, че правителството иска да запази статуквото

Има ръст на среднодневния размер на паричното обезщетение за временна неработоспособност, през 2018 г. - 27 лв.

Броят на издадените болнични листове - за най-младите намалява, но за хората над 55 г. се увеличава. Болничните до 7 дни са най-често издаваните, но не са причина за общия ръст, който се дължи предимно на болнични дни с продължителност от 8 до 30 календарни дни.

60% от издадените листове са в Пловдив, София, Варна, Стара Загора, Благоевград, Бургас.

Предлагат работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината

Предлагат работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината

Сред предложенията е и личния лекар да дава по-малко дни болнични

7 са икономическите дейности, които формират 50% от издадени болнични - търговия на дребно с автомобили, информационни технологии, недвижими имоти, административни дейности, бюджетни организации, производство на облекло, строителство, хотелиерство.

Най-голям брой болнични са издавани на лицата трета категория труд - 76% от всички, има наличие на сезонен компонент - най-голям болнични се издават януари, февруари, март и късната есен.

88% от издадените болнични листове са издадени от лечебни заведения от извънболничната помощ.

Най-често се издават за бронхит, увреждане на дисковете в пояса, остра инфекция на дихателните пътища, вирусна инфекция, опасност от аборт.

Вчера са обсъдени мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични, днес са представени в Министерски съвет. Те трябва да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов
Обновена

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов

Премиерът отказва да се наказват истински болните заради тарикатите

Причините, споделени от работодателите, са свързани с ваканции, търсене на възможности за увеличаване на свободно време, особено по време на ученически ваканции, лятото за втора сезонна работа и насочване от работодатели с цел да не се плащат заплати.

Една от мерките ще е засилване на проверките за недобросъвестност на лекари и работодатели.

По коледните и новогодишните празници няма драстично увеличаване на болничните. На 23 декември са издадени 2 806, на 27-ми - 3296, на 30-ти - 3341, а на 2 януари - 7 123.

Синдикатите предлагат работодателите да плащат 5 дни от болничния

Синдикатите предлагат работодателите да плащат 5 дни от болничния

От КТ "Подкрепа" настояха Борисов да свика спешно НСТС

Припомняме, че идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

На 19 ноември премиерът Бойко Борисов заяви, че първият ден от болничните остава платен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ "Подкрепа" и КНСБ бяха категорични, че няма да се откажат от протеста.

От синдикатите предлагат работодателите да плащат първите пет дни на болничния. Правителството предлага работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

Обещанието на Борисов не отказа КТ "Подкрепа" и КНСБ от протеста

Обещанието на Борисов не отказа КТ "Подкрепа" и КНСБ от протеста

Те не са съгласни да се подиграват с хората и да се правят експерименти

Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не искат да плащат първите три дни от болничния. Според тях правителството цели да запази статуквото.

След това от КНСБ заявиха, че дългите болнични увеличават разходите на работодателите.